Hızlı Destek Kuvvetleri Suçlanıyor
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) Cezira eyaletindeki el-Hilaliyye şehrinde meydana gelen 120 can kaybından sorumlu olduğunu öne sürdü. Bu durum, yaklaşık 19 aydır süren ordu ve HDK arasındaki çatışmaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Yeni Katliam İddiaları
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, HDK'nin son günlerde el-Hilaliyye'de bir "katliam" gerçekleştirdiği ve kayıpların çoğunluğunun kurşun ya da gıda zehirlenmesi nedeniyle gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada, silahlı grupların "erkek, kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce sivili rehin tuttuğu" ifade edildi.
"Uluslararası Müdahale Çağrısı"
Bakanlık, HDK'nin bu eylemlerinin amacının sivilleri koruma bahanesiyle Sudan'a uluslararası askeri müdahale çağrısı yapmak olduğunu savundu. Ayrıca, HDK liderleri ve üyelerinin uluslararası adalet mekanizmaları tarafından aranması gerektiği vurgulandı.
Aktivistlerin Açıklamaları
Aktivistlerden oluşan "Ortanın Çağrısı" adlı sivil toplum kuruluşu, el-Hilaliyye'nin 14 gündür HDK tarafından kuşatıldığını ve bu durumun şehrin bir hapishaneye dönüştüğü anlamına geldiğini açıkladı. Bu süreçte, HDK'nın dağıttığı yemekten zehirlenerek hayatını kaybeden 79 kişi olduğu, ayrıca 12 kişinin ateşli silahlarla vurulduğu kaydedildi.
Cezira Eyaletinde Yaşananlar
HDK'nin Cezira'daki saldırıları sırasında öne çıkan bir diğer detay da, HDK'nin üst düzey bir liderinin orduya katılmasıydı. 20 Ekim'de HDK'nin Cezira Komutanı Ebu Akile Keykel'in orduya geçiş yaptığı öğrenildi. 20-26 Ekim tarihleri arasında Cezira'daki köylere gerçekleştirilen saldırılarda 124 kişinin can verdiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler ve İnsani Kriz
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), artan şiddet olayları sonucunda Cezira eyaletinde 46 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı. Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler, Cezira’da yaşanan ihlalleri şiddetle kınadı.
Sudan'daki Savaşın Gölgesinde
15 Nisan 2023'ten bu yana, ordu ile HDK arasında süregelen çatışmalar, askeri reform ve entegrasyon konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle tırmanmış durumda. Bu savaş, dünya genelindeki en büyük yerinden edilme ve açlık krizlerinden birinin yaşanmasına yol açtı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 20 binden fazla kişi bu çatışmalar sonucunda hayatını kaybetti ve 11 milyondan fazla insan yerinden edildi. Ülkeden kaçanların sayısı ise 3 milyonu geçti.