Stockholm Üniversitesi'nde staj başvurusu red edilen Türk öğrenci Fatma Zehra Solmaz, yaşadığı ayrımcılık vakasını yargıya taşımak için hukuk mücadelesini sürdürüyor. Solmaz, başvurusunun reddedilmesinin yalnızca kendisine değil, gelecekte benzer durumlarla karşılaşacak bireylere de karşı bir adım atmak amacıyla devam ettiğini belirtti.
İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Solmaz, 23 Kasım 2022 tarihinde Erasmus+ programı kapsamında Stockholm Üniversitesi'ne staj başvurusunda bulundu. Üniversitedeki bir akademisyene göndermiş olduğu başvurunun olumsuz sonuçlandığını söyleyen Solmaz, bu durumu öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşadığını ifade etti.
Solmaz, başvurusu hakkında gelen ret mektubunu görünce hayal kırıklığına uğradığını dile getirerek, Profesör Per Carlbring tarafından kendisine iletilen e-posta içeriğinin ayrımcı bir tutum sergilediğini belirtti. Mektupta, 'Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girmesini engellediği' gerekçesiyle başvurusunun reddedildiği yazılıydı. Bu durumu şikayet etmemek için bir seçenek olmadığını düşündüğünü ekledi.
Başvurusunu temel alan başvuruların ardından, Stockholm Üniversitesi, İsveç Ayrımcılık Ombudsmanı tarafından ayrımcılıkla suçlandı. Ombudsmanlık, başvurunun haklı olduğunu belirterek, üniversitenin ayrımcı bir tutum sergilediğini açıkladı.
Solmaz, süreçte aldığı geri dönüşlerin yetersiz olduğunu vurgulayarak, üniversitenin kendisine düzelti niteliğinde bir özür mektubu göndermesine rağmen, bu özrün Profesör Carlbring tarafından yapılmadığını ifade etti. Ayrıca, üniversitenin üst yönetimi tarafından gerekli eğitimlerin ve prosedürlerin uygulanacağı yönünde bilgilendirildiğini, ancak bunun yeterli olmadığını düşündüğünü söyledi.
Öğrenci, bir adım daha atarak, İsveç Ayrımcılık Ombudsmanı'na başvurduğunun altını çizerken, dosyanın mahkemeye taşımadan sonuçlandırılmasının kendisine güç verdiğini belirtti. 'Bireysel olarak yasal süreçleri devam ettirmek için çalışıyorum ve bu durumun bir daha yaşanmamasını sağlamak adına gerekli önlemlerin alınmasını bekliyorum' dedi.
Fatma Zehra Solmaz, yaşadığı ayrımcılığın yalnızca kendisini değil, diğer bireyleri de etkilediğini düşünerek, konuyu daha geniş bir boyuta taşımak adına mücadelesine devam edeceğini sözlerine ekledi. Bu olay, uluslararası eğitimdeki ayrımcılığın önemini ve takibinin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.