DOLAR
34,12 0,04%
EURO
38,04 -0,15%
ALTIN
2.890,96 -0,25%
BITCOIN
2.168.488,54 -0,25%

Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı: 'Çin ile Hindistan Arasında Sıkışmak İstemiyoruz'

Sri Lanka'nın yeni Devlet Başkanı Anura Kumara Dissanayake, Çin ve Hindistan ile dengeli ilişkiler kurma hedefindeyiz dedi.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 12:00
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 12:00

Sri Lanka'nın Yeni Devlet Başkanı: 'Çin ile Hindistan Arasında Sıkışmak İstemiyoruz'

Sri Lanka'nın Yeni Dönemi Başlıyor

Sri Lanka'nın yeni Devlet Başkanı Anura Kumara Dissanayake, yemin ederek göreve başlamasının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Dissanayake, ülkesinin 'Çin ve Hindistan arasında sıkışıp kalmak istemediğini' belirtti.

Dış Politika Vizyonu

Hindustan Times ile yaptığı röportajda, Dissanayake, ülkesinin uluslararası ilişkilerdeki yaklaşımını şu şekilde ifade etti: 'Jeopolitik rekabetlerden uzak durmayı hedefliyoruz. İttifaklar kurmak yerine, komşularımızla dengeli ilişkiler kuracağız.'

Dissanayake, sözlerine şöyle devam etti: 'Bu jeopolitik mücadelede taraf olmaktan kaçınacağız. Özellikle Çin ve Hindistan arasında sıkışmak istemiyoruz.'

Önemli İlişkiler ve Strateji

Yeni Devlet Başkanı, Sri Lanka'nın egemenliğini koruyabilmesi için tarafsız bir dış politika benimseyeceğini vurguladı. Ayrıca, Batı ile olan ilişkilerin de önemine değinen Dissanayake, Avrupa Birliği, Orta Doğu ve Afrika ile bağları güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Tarihî Seçim Süreci

Ülke tarihinde bir ilke imza atan Dissanayake, 21 Eylül'deki seçimlerde oyların mutlak çoğunluğunu alamamış ve ikinci tercihlerin sayımı ile başkanlık koltuğuna oturmuştur. Muhtemel rakibi Sajith Premadasa karşısında üstünlük sağladı.

Ekonomik Zorluklar ve Protestolar

Sri Lanka, 2022 yılında yaşanan ekonomik krizle sarsılmış, dış borçlarını ödeyememiş ve temerrüde düşmüştür. Bu süreçte, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer ülkelerden yardım alınmış ve halk arasında kitlesel protestolar başlamıştır. Eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, halkın tepkisi üzerine istifa ederek ülkeden ayrılmıştır.