SpaceX, Falcon Heavy roketlerinden birini kullanarak ABD Uzay Kuvvetleri tarafından işletilen çok gizli bir uzay uçağı olan X-37B'yi yörüngeye fırlattı. Birkaç kez ertelenen fırlatma, SpaceX’in gizemli uzay aracını ikinci kez fırlatışı oldu.
Mürettebatsız, mekik şeklindeki gemi 908 günle yörüngede en uzun süre kalma rekorunu elinde tutuyor ve sık sık aylarca Dünya'nın etrafında dönerek belirsiz askeri operasyonlar yürütüyor. Bu nedenle bu operasyonların bazılarının casusluk için kullanıldığını düşünmesine yol açıyor.
X-37B'nin gerçek amacı sır gibi korunuyor. Fakat Boeing yapımı uzay uçağı NASA tarafından uzun süreli kozmik radyasyonun bitki tohumları üzerindeki etkisini incelemek gibi deneyler yapmak için de kullanılıyor.
ABD HÜKÜMETİ, SPACEX’E GÜVENİYOR
Uzay Kuvvetleri'nden daha önce yapılan bir açıklamada X-37B'nin bu görev için yeni yörünge rejimlerinde çalışacağı belirtilmişti. Bu da muhtemelen uzay uçağının daha yükseğe ulaşmaya ve yörüngede önceki rekorundan daha uzun süre kalmaya çalışabileceğini gösteriyor.
2018'de dönemin başkanı Donald Trump tarafından yarım yüzyılı aşkın bir süredir ABD ordusunun ilk yeni kolu olarak ilan edilen Uzay Kuvvetleri, son yıllarda SpaceX için önemli bir müşteri haline geldi.
İlk tanıtıldığında Star Trek-vari logosuyla alay konusu olan askeri komutanlık, kasım ayında Elon Musk'ın roket şirketine 1,23 milyar dolarlık fırlatma sözleşmesi verdi.
Bu, SpaceX'in roket endüstrisinde ne kadar baskın hale geldiğinin bir başka işareti. ABD hükümetinin Kaliforniya merkezli şirkete olan güveni, şu anda astronotları yörüngeye taşıyabilen tek ABD tedarikçisi olmasıyla daha da artıyor.