DOLAR
34,19 -0,09%
EURO
37,93 0,49%
ALTIN
2.913,33 -0,63%
BITCOIN
2.170.280,49 0,52%

Sözleşme sancısı çeken kiracılara müjde! Maaşa göre kira zammı artışı geliyor

Temmuz ayında yüzde 25 kira artış oranının kaldırılması ile birlikte kiralık evlerin fiyatları da kat be kat artışına başlamış bulunuyor.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 11:03
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 11:03

Sözleşme sancısı çeken kiracılara müjde! Maaşa göre kira zammı artışı geliyor

Temmuz ayında yüzde 25 kira artış oranının kaldırılması ile birlikte kiralık evlerin fiyatları da kat be kat artışına başlamış bulunuyor. Geçtiğimiz sene ekonomik koşullar sebebiyle uygulamaya alınan yüzde 25 kira artış kararı Temmuz ayında son bulmuştu. Bu kapsamda yeni zamlar yüzde 60!lara kadar dayanırken, kira sözleşmesi süreci de sancılı bir hal almaya başladı. Bu tür sorunların çözülmesi amacıyla devreye giren zorunlu arabuluculuk uygulaması, tarafları bir araya getirerek sağlıklı çözümler üretmeye devam ederken, geçtiğimiz gün varılan mutabakat, tüm kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. 

 

KİRA BEDELİ BELİRLENMESİ  


İstanbul'daki lüks bir havuzlu sitede yaşayan bir kiracı, gözle görülür şekilde tırmanan rayiç kiralar karşısında yüksek oranda zamma maruz kaldı. Kiracının mevcut kira bedeli 8 bin TL iken, benzer dairelerdeki rayiç kira bedeli 30 bin TL'yi bulmuştu. Kiracı, mesleki ve kişisel nedenlerle 2 yıl daha aynı sitede oturmak istediğini belirtirken, ev sahibi ise yüksek kira bedelini talep etti. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlık, konunun arabulucuya taşımasına 

neden oldu. 

Sözleşme sancısı çeken kiracılara müjde! Maaşa göre kira zammı artışı geliyor


KİRA SÖZLEŞMESİNDE ARABULUCULUK DÖNEMİ BAŞLADI 


Arabuluculuk sürecinde, kiracı 2 yıl daha aynı sitede kalmak istediğini belirtirken, ev sahibi ise kiracıyı tahliye etmek amacıyla harekete geçti. Arabuluculuk sürecinde taraflar arasında olumlu görüşmeler yaşanırken, Kira artışı, ilk yıl için TÜFE oranında yapılmasına karar verildi. kiracının maaşına gelecek zamlarla kira bedelinin de paralel olarak arttırılacağı kararına varılırken, kiracı Mart 2025'te maaşına yapılacak zam oranında en az %20 olmak üzere ek bir kira artışı yapacak. Bu sayede maaşa göre kira zammı uygulamasının devreye alındığı bilinirken, ülke geneline yaygınlaşması bekleniyor.