DOLAR
35,15 -0,09%
EURO
36,71 -0,13%
ALTIN
2.968,4 -0,01%
BITCOIN
3.326.402,63 0,94%

Sosyal medyada nefret söylemlerine karşı soruşturma başlatıldı

Sosyal medyada ırkçı, ayrımcı ve yalan haberlerle halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden 30 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Şüpheliler, basın ve yayın yoluyla işledikleri suçlardan dolayı 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklar.

Yayın Tarihi: 04.12.2023 15:05
Güncelleme Tarihi: 04.12.2023 15:05

Sosyal medyada nefret söylemlerine karşı soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, sosyal medyada kullanılan nefret söylemleriyle ilgili olarak geniş çaplı bir soruşturma yürüttü. Soruşturma kapsamında, göçmenlerin yoğun yaşadıkları bölgelerde kamuya açık yerlere asılan ırkçı afişler, duvarlara yazılan tehdit mesajları ve faşist Nazi ırkçı amblemler tespit edildi. Bu eylemlerin sosyal medya hesaplarından paylaşılarak yayıldığı ve halkı korku ve panik içine soktuğu belirlendi.

Soruşturma sonucunda, 30 şüpheli hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, şüphelilerin, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” ve “halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” suçlarını işledikleri vurgulandı. Şüphelilerin, fikir ve eylem birliği halinde, iştirak halinde ve toplu şekilde, basın ve yayın yoluyla bu suçları işledikleri kaydedildi.

İddianamede, göçmenlerin yoğun yaşadıkları bölgelerde kamuya açık yerlere, üzerinde kurt görseli ve "Arap çölüne dön!" yazısı bulunan afişlerin asıldığı, afişlerin yanındaki duvarlara, "Arapları öldür!" şeklinde yazılar yazıldığı, faşist Nazi ırkçı amblemlerin çizildiği ve bu görsellerin birçok sosyal medya hesabından paylaşılarak yayıldığı belirtildi.

Paylaşımların ardından 1 Eylül'de Adana'da 27 yaşındaki yabancı uyruklu Mahmut D.'nin, silahlı saldırı sonucu başından vurularak öldürüldüğü aktarılan iddianamede, olayın ardından şüpheliler hakkında, "halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit" suçundan da soruşturma açıldığı kaydedildi.

İddianamede, Anayasa’nın başlangıç metninde ve 2. maddesinde yer verilen ‘Atatürk milliyetçiliği’ kavramının, demokratik toplum düzeninin objektif niteliğini korumaya matuf olduğu ve hukukun üstünlüğü ilkesine göre anayasal koruma şemsiyesi altındaki her türlü ırk, etnik köken, din, mezhep gibi farklılıkların korunmasını öngördüğü ifade edildi.

İddianamede, şüphelilerin, Anayasa’ya aykırı olarak, ülkede yaşayan herkesin anayasal hak ve özgürlüklerine saygı göstermek yerine, ırkçı nefret söylemleriyle halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettikleri, kamusal barışı bozabilecek yanıltıcı bilgiyi alenen yaydıkları, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit dili kullandıkları belirtildi.

Şüphelilerin, bu suçlardan dolayı 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

ÜMİT ÖZDAĞ’IN DOSYASI AYRILDI

Şüpheliler arasında bulunan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın dosyası ise, üzerine atılı eylemleri gerçekleştirdiği sırada parlamenter sıfatının bulunması nedeniyle ayrıldı. Özdağ hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçları açısından ayrı dosya açıldı.