DOLAR
34,04 -0,19%
EURO
37,93 -0,08%
ALTIN
2.827,11 -0,19%
BITCOIN
1.997.597,98 -1,67%

Sosyal destek alanlara kötü haber! Yardımlar şak diye kesilecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, mevcut sosyal yardım programlarında önemli revizelerin yapılacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 10.09.2024 10:26
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024 10:26

Sosyal destek alanlara kötü haber! Yardımlar şak diye kesilecek

Sosyal devlet anlayışı ile yoluna devam eden hükümet tarafından dar gelirli bireye yönelik bir çok destek verilmeye devam ediyor. Sosyal destek adı altında ihtiyaca göre şekillenen ödemeler, düzenli ya da tek seferlik olarak sağlanıyor. Bu sayede ise sosyal yardım ödemeleri, milyonlarca kişinin geçim kaynağı haline gelmiş durumda bulunuyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın öncülüğünde belirlenen ihtiyaçlar kapsamında çok farklı kalemlerde destek ödemeleri tamamlanmakta iken tutarlar da bakanlık aracılığı ile şekilleniyor. Son veriler, yaklaşık 6 milyon vatandaşın bu yardımlardan yararlandığını gösterirken, bu sayının hayat koşulları karşısında artmaya devam edeceği de ön görülüyor.  

Konu ile alakalı bakanlık aracılığı ile birç ok destek ödemesinde köklü değişikliğe gidildiği ifade edilirken, bir çok sosyal destek faydalanıcısının bakanlığının yakın metrajına girdiği ve destek ödemelerini kesilebileceği konusunda son dakika uyarı yayımlanmış bulunuyor. Başlatılan yeni düzenleme ile birlikte sosyal desteğe gerçekten ihtiyacı olan kişilerin belirleneceği de belirtilmiş bulunuyor. Artık sosyal yardım ödemelerine hak sahibi olan kişiler daha yakın metrajda takip edilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, mevcut sosyal yardım programlarında önemli revizelerin yapılacağı belirtilirken, Özellikle "Aile Destek Programının 2025 senesinde sona ermesi akabinde daha kapsamlı bir yardım sisteminin devreye alınacağı da belirtilmiş bulunuyor. 

Sosyal destek alanlara kötü haber! Yardımlar şak diye kesilecek

Vatandaşlık maaşı gelecek 

2025 yılı başında sona erecek olan Aile Destek Paketi’nin yerine Vatandaşlık Maaşı’nın geleceği konuşulurken, söz konusu desteğin gelire göre maaş kriterlerine sahip olacağı da belirtilmiş bulunuyor. Bu sayede hak sahibi olan hanenin aylık gelirinin asgari ücrete tamamlanması ve eşitliğin sağlanması hedefleniyor  

Sosyal desteklerde yeni sistem 

Sosyal desteklerde yeni bir sistemin devreye alınacağı ve yakın metrajda takibinin sağlanacağı ifade edilirken, dar gelirli ve gerçekten ihtiyaç sahibi ailelere öncülük tanınmasının önü açılacak. Çalışabilecek durumda olmasına rağmen iş aramayan kişilere iş bulma imkânının sağlanacağı yeni programda boşanan kadınların ekonomik durumlarına maddi destek sağlanacak. Öte yandan yeni düzenlemenin en dikkat çeken tarafı ise Sosyal yardımları kötüye kullananları ilgilendirecek. Kayıt dışı sosyal destek alanların destek ödemeleri kesilirken, cezai işlemler devreye alınacak.