Aralıklı oruç son dönemde özellikle kadınlar tarafından tercih edilen bir zayıflama yöntemidir. Yiyerek zayıflamanın ilk kez sonuç verdiği bu diyet oldukça başarılı kabul edilmekte.
Gün içerisinde belirli aralıklarla aç, belirli aralıklarla tok kalmayı hedefleyen bu diyet sayesinde istenilen kiloya kısa bir süre içinde iniliyor.
Diyetisyenler tarafından da destek verilen bu diyet aslında bir yaşam şekli. Daha dikkatli beslenme alışkanlığına ulaşabilmek için aralıklı oruçla yola çıkabilirsiniz. Uzun süreli açlık, başta sindirim sistemi olmak üzere organlarınızın dinlenmesine ve sonrasında daha verimli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Günde iki ana öğün tüketecek şekilde programlanır, birkaç farklı şekilde uygulamanız mümkündür. Sadece kilo vermek için değil, daha düzenli ve sağlıklı bir beslenme programına sahip olmak için de aralıklı oruç diyetini tercih edebilirsiniz.
Aralıklı oruç yöntemleri:
16/8 YÖNTEMİ: En popüler olan ve en sürdürülebilir yöntemdir. 8 saat yemek yeme ve 16 saat açlık süresi olmalıdır. Günlük yeme düzeninizi 11:00-19:00 gibi 8 saatle sınırlandırmayı içerir. Beslenmenizi belirli bir saate sığdırmayı amaçlar. Yeme saatlerinde sağlıklı beslenme kurallarını uygularsanız, yöntem verimli hale gelir. Açlık saatlerinde ise sıfır kalorili içecekler olarak adlandırdığımız su, maden suyu, şekersiz bitki çayı, sade kahve veya az sütlü kahve gibi içecekler tüketilebilir.
5/2 YÖNTEMİ: Haftanın 5 günü normal beslenirken, haftanın birbirini takip etmeyen 2 günü, kadınlar 500-600 kalori, erkekler ise 700-800 kalori ile tek öğün beslenmelidir. Geri kalan 5 gün tamamen serbest beslenme uygulanır. Sürdürülebilir değildir.
YE-DUR-YE YÖNTEMİ: En zor ve en az tercih edilen yöntemdir. Normal beslendiğiniz bir günün ardından 24 saat açlık süresi olmalıdır. Bu 24 saati ise açlık saatlerinde tüketilebilen kalorisiz içecekler ile geçirmek gerekmektedir. Ertesi gün ise kaldığınız yerden normal beslenmeye sağlıklı beslenme kurallarına uyarak devam edebilirsiniz.