Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Son dakika! TCMB Başkanı Karahan'dan kritik TL açıklaması geldi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Arap Bankacılık Zirvesi’nde konuşma yaptı.

Yayın Tarihi: 24.05.2024 11:06
Güncelleme Tarihi: 24.05.2024 11:06

Son dakika! TCMB Başkanı Karahan'dan kritik TL açıklaması geldi

Arap Bankacılık Zirvesi’ne katılan Fatih Karahan, ülkeler arası politika alanında çeşitli açıklamalarda bulunarak TL’nin reel olarak değer kazanmasından bahsetti. 

Ülkeler arası yerel para cinsi ile yapılan ticarete değinen Karahan, ekonomilerin şoklara karşı kırılgan hale gelebildiğine dikkat çekti. Manşet enflasyonda Haziran ayında ciddi bir gerileme beklediklerini kaydeden Fatih Karahan, sıkı para politikasının devam edeceğini vurguladı. Ayrıca TL’de reel değer kazancı beklediklerini de ekledi. 

Katılım bankacılığının büyümesi için daha fazla alan olduğunu kaydeden Karahan, Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ifade etti. Ayrıca, yapılan düzenlemelerle birlikte fazla TL likiditesinin sterilize edilerek TL mevduata geçişin desteklendiğini kaydetti. Bu sayede de aşırı kredi büyümesinin önlenmesi imkanı sağlayacağını vurguladı. 

Para sıkılaşmasının bankacılık sektörüne olumlu etkiler sağlayacağını düşündüklerini ileten Fatih Karahan, yüksek enflasyona rağmen kârlılığın devam ettiğine dikkat çekti. Ayrıca, TL mevduatlarında ciddi artış gördüklerini ve Mayıs ayında enflasyonun yüzde 75’e yükselmesini beklediklerini ekledi. Manşet enflasyonda Haziran itibarıyla düşüş görüleceğini belirten Fatih Karahan, aylık bazda da enflasyon trendinin düşmesini beklediklerini belirtti. 

Bankacılık sektörünün dezenflasyon sürecinde en fazla sayfa sağlayacak sektör olacağını belirten Bakan Şimşek, normalleşmeyle birlikte bilançolarında daha fazla yük üstleneceklerini belirtti. Ayrıca, bankacılık sisteminde de TL mevduatlarının payının 2023 yılı Ağustos ayına kıyasla yüzde 31’den yüzde 45’e kadar yükseldiğini de vurguladı.