DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.154.607,42 -0,58%

Son Dakika Karar Verildi! Bu tarihte başvuranın Kıdem Tazminatı o orana geliyor

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren karar doğrultusunda kıdem tazminatının değişeceği konusunda gelişmeler mevcut. Kıdem Tazminatı zamlanıyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 07.06.2024 14:30
Güncelleme Tarihi: 07.06.2024 14:30

Son Dakika Karar Verildi! Bu tarihte başvuranın Kıdem Tazminatı o orana geliyor

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren karar doğrultusunda kıdem tazminatının değişeceği konusunda gelişmeler mevcut. Her sene asgari ücret zammı oranında kıdem tazminatı tabanında artış sağlanırken, memur zammına göre ise kıdem tazminatının tavanı artmakta. Bu sene asgari ücrete ara zam yapılmayacak olmasından mütevellit taban fiyatında herhangi bir değişikliğin olmayacağı ön görülürken, memur maaşı zam oranında artış gösterecek. Çalışanlar işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı tutarı belli başlı şartları taşıması durumunda hak sahibi olunacak ödeme olarak bilinirken, Temmuz ayında revize devreye girecek. 

Kıdem tazminatı tavanı, her yıl Ocak ve Temmuz ayında güncellenmektedir.  İşveren tarafından işçiye ödenecek azami kıdem tazminatı miktarını işçinin çalışma süresi belirlemektedir. En az bir sene çalışma şartına kıdem tazminatı alınmaya hak kazanılmaktadır. 

tll

KIDEM TAZMİNATI ÖDEME HESAPLAMA

Kıdem tazminatı belli başlı şartların oluşması durumunda sağlanmaktadır. Kıdem tazminatı, işçinin son brüt maaşının 30 günlük tutarının, çalışılan her tam yıl için 1 aylık ücreti kadar hesaplanmaktadır. Kıdem tazminatı alarak işinden ayrılacak ya da emekli olacak olan birey için Temmuz ayı hesaplamaları başladı. Çalışan birey iş gününü doldurması durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmekte iken kimi şartlarda da kendi isteği dışında işinden ayrılan ve kendi kusuru olmadan iş akdi biten birey kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. 

Temmuz ayında emekli olacak olan birey emekli tazminat tutarlarını araştırmaya başladı. Kıdem tazminatı tutarları Temmuz ayında memur maaşlarına yapılacak olan zam ile birlikte değişecek. 2024 yılı Ocak ayında yapılan hesaplamalarda kıdem tazminatı 35 bin lira civarında açıklandı. Senelik maksimum 35 bin lira olarak ödenen bu tutar 10 sene çalışan bir birey için 350 bin lira anlamına geliyor. 

tl

TEMMUZ AYINDA ARTACAK

Emekli olacak bireyin Temmuz ayında işlemlerini tamamlayacak olması durumunda yüzde 25 zamlı maaş alacaklar. Temmuz ayında dilekçe verilmesi durumunda ise Kıdem Tazminatı ödemesinden daha yüksek tutarda faydalanılabilinecek. 

iş kanunlarına göre en az bir sene boyunca çalışan işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor. İşveren tarafından sözleşme kuralları dışında işten çıkarma durumunun olması durumunda kıdem tazminatı hak sahibi olunabiliyor. Kendi isteği dışında işten çıkanlar kıdem tazminatı alamıyor. Yapılan hesaplamada 10 yıl çalışan bireyin hak sahibi olacağı kıdem tazminatı tutarı 350 bin lira olarak hesaplanırken, seneye göre ödemeler değişkenlik gösteriyor.