Somali ve Etiyopya Diplomatik İlişkileri Yeniden Başlatma Kararı Aldı

Somali ve Etiyopya, ilişkilerini yeniden başlatmaya karar verdi. Liderler, ikili işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 11.01.2025 23:04
Güncelleme Tarihi: 11.01.2025 23:04

Somali ve Etiyopya Diplomatik İlişkileri Yeniden Başlatma Kararı Aldı

Somali ve Etiyopya Diplomatik İlişkileri Yeniden Kuruyor

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması yönünde mutabık kaldı. Mahmud ile Ahmed, Ankara Süreci'nin ardından, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, iki ülkedeki diplomatik temsilcilikler aracılığıyla ikili ilişkilerin "yeniden kurma ve geliştirme" kararı alındığı belirtildi. Liderler, bölgesel istikrarın sağlanabilmesi için iki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven ve saygıya dayalı güçlü bir işbirliği ile pekiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Somali, 4 Nisan 2024'te, Etiyopya'nın Mogadişu Büyükelçisini sınır dışı etmiş ve ayrıca Somaliland'ın Hargeisa ve Puntland'ın Garowe şehirlerindeki Etiyopya konsolosluklarının kapatılmasını istemişti.

Etiyopya ve Somali Arasındaki Kriz

Somali'den 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında, 1 Ocak 2024'te imzalanan mutabakat zaptı bölgesel tansiyonu artırmıştı. Etiyopya'nın Somaliland'i bağımsız bir ülke olarak tanıma girişimleri ve Somaliland'in de Etiyopya'ya denize erişim imkanı sağlamaya hazırlanması, Somali yönetiminin tepkisine yol açarak krize neden olmuştu.

Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti'nin krizi aşma girişimleri sonuçsuz kalmıştı. Türkiye'nin, tarafları Ankara Süreci kapsamında bir araya getirmesiyle tansiyon azalmış, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde 11 Aralık'ta Ankara'da buluşan liderler, sorunun çözümü için bir mutabakata varmıştı.

Anlaşmaya göre, Somali'nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya'nın denize erişim talepleri her iki tarafın kazançlı çıkacağı bir işbirliği sürecine dönüştürüldü.