DOLAR
34,87 -0,01%
EURO
36,69 -0,18%
ALTIN
3.023,93 0,74%
BITCOIN
3.537.603,9 -0,15%

Somali-Etiyopya Anlaşması Somalililer Tarafından Olumlu Karşılandı

Somali ve Etiyopya arasındaki anlaşma, Somalililer tarafından memnuniyetle karşılandı, Türkiye'nin arabuluculuk rolü öne çıktı.

Yayın Tarihi: 12.12.2024 15:29
Güncelleme Tarihi: 12.12.2024 15:29

Somali-Etiyopya Anlaşması Somalililer Tarafından Olumlu Karşılandı

Somali ve Etiyopya Arasındaki Anlaşma: Somalililerden Olumlu Tepki

Afrika Boynuzu ülkelerinden Etiyopya ile Somali arasında devam eden Somaliland krizinin Türkiye'nin arabuluculuğunda çözüm yoluna girmesi, Somalililer tarafından memnuniyetle karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleşen zirvede, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed önemli bir mutabakata vardı.

Uzman Görüşleri

Zamzam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ZUST) Rektörü Mohamud Mohamed Harbi, anlaşmayı "önemli bir adım" olarak nitelendirerek, Somalililerin anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Harbi, "Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını gösteriyor." dedi.

Harbi, anlaşmanın hem ekonomik hem de bölgesel istikrar açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Somalilerin denize erişimini güvence altına almanın yanı sıra, bölgedeki sosyo-ekonomik dönüşümü hızlandıracağına inandığını sözlerine ekledi.

Erdoğan’ın Rolü

Harbi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arabuluculuk rolünün önemini belirterek, "Türkiye, uluslararası ilişkilerde bir köprü işlevi görüyor. Erdoğan, bölgesel istikrar ve işbirliğini teşvik eden önemli bir rol üstleniyor." şeklinde konuştu.

Anlaşmanın Detayları

Somalili Ali Nur Mohamed, Etiyopya'nın denize erişimi konusundaki tutumunun net olduğunu belirtti ve Türkiye arabuluculuğunda varılan anlaşmadan dolayı mutlu olduklarını vurguladı. Mogadişu havalimanında görevli Omar Sahal Yakup ise, anlaşmanın Afrika'nın kalkınması için önemli olduğunu ve Türkiye'ye teşekkür etti.

Arka Plan

Somali’den 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasındaki ilişkiler, 1 Ocak’ta imzalanan bir mutabakat zaptıyla gerginleşmişti. İki ülke arasındaki gerilimi azaltmak amacıyla Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti gibi uluslararası aktörlerin girişimleri sonuç vermemişti.

Türkiye'nin Ankara Süreci kapsamındaki arabuluculuğu, tansiyonu düşürmeyi başarmış ve taraflar, teknik müzakerelere başlama konusunda mutabakata varmıştır. Anlaşmaya göre, Somalia'nın toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya'nın denize erişim istekleri, kazan-kazan ilkesine dayalı bir işbirliği sürecine dönüştürülmüştür. Tarafların, Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlaması hedefleniyor.