DOLAR
34,16 0,2%
EURO
37,74 0,34%
ALTIN
2.913,42 0,4%
BITCOIN
2.055.484,67 1,27%

Şişeburunlu Yunusların Gülümseme Benzeri İletişim Yöntemi

İtalya'daki akvaryumda yapılan araştırma, şişe burunlu yunusların yüz ifadelerini sosyal iletişimde kullandığını ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 16:06
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 16:06

Şişeburunlu Yunusların Gülümseme Benzeri İletişim Yöntemi

Şişeburunlu Yunusların Sosyal İletişimi

İtalya'daki bir akvaryumda gerçekleştirilen yeni bir çalışma, şişe burunlu yunusların sosyal etkileşimlerinde gülümseme benzeri yüz hareketleriyle iletişim kurduğunu göstermiştir.

İlk Bulgular

Roma'daki bir akvaryumda yaşayan 11 yunus üzerinde yapılan araştırmada, 6'sı erkek toplam 11 yunusun sosyal etkileşimleri incelendi.

Yüz Hareketlerinin Önemi

Bu çalışmada, yunusların ağızlarını açarak iletişim kurmaları, insan gülümsemesine benzer şekilde gözlemlendi. Diğer yunusların, bu ifadeye yüzde 33 oranında benzer yüz hareketleriyle yanıt verdikleri saptandı.

Davranışsal Gözlemler

Araştırmaya göre, yunusların bu davranışı genellikle yalnızken ya da insanlarla iletişim halindeyken sergilemedikleri, ancak diğer yunuslarla etkileşimde bulunurken bu ifadeleri kullandıkları gözlemlendi.

Uzman Görüşü

Elisabetta Palagi, araştırmada
"Açık ağız ifadeleri, birçok memelide gözlemlenen bir özellik. Bu davranışlar, hem yunuslarda hem de diğer memelilerde zengin sosyal etkileşimlerin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır," dedi.

Sonuçlar

Palagi, tehdit içermeyen açık ağızlı yüz ifadelerinin "oyun, yardımlaşma ve eğlence" gibi olumlu sinyaller verdiğine dikkat çekti. Bu araştırma, iScience dergisinde yayımlanmıştır.