Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile oldukça zengin olan Sinop gezilecek yerler, Karadeniz Bölgesi‘nin en önemli keşif noktalarından bir kısmını oluşturuyor. Küçük bir şehir olmasına rağmen oldukça köklü bir tarihe sahip olan Sinop‘ta milattan önceki yıllara dayanan farklı yapılar, özellikle yabancı turistlerin bir hayli ilgisini çekmektedir.
Tarihi ve Doğal Güzellikleri İle Sinop Gezilecek Yerler
Sinop’ta gezip görebileceğiniz yerlerden bazıları şunlardır;
İnceburun Feneri
1863 yılında inşa edilen İnceburun Feneri, Türkiye’nin en önemli ve eski fenerleri arasında yer almaktadır. Ülkemizin en kuzey kısmında yer alma özelliğini taşıyan fenerin kule yüksekliği 12 metredir. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran fener, Sinop şehir merkezinden 20 kilometrelik uzaklıkta bulunmaktadır.
Erfelek Şelaleleri
Doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu Erfelek Şelaleleri, zengin kamp alanları ile yerli ve yabancı turistlerin tercihlerinden biridir. Özellikle kampçılık sporlarına meraklı olan kişilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan şelaleler, hava şartlarının iyi olduğu günlerde ziyaretçi akınına uğramaktadır.
İnaltı Mağarası
2006 yılında yapılan çalışmalar neticesinde turizme kazandırılan İnaltı Mağarası, doğal oluşumlara meraklı kişilerin ziyaret ettiği yerlerden biridir. Mağara çevresinde yapılan düzenleme çalışmaları sonrası daha fazla ziyaretçi almaya başlayan keşif noktası, aynı zamanda insan eli oymacılığının eşsiz örneklerinden biridir.
Mağara doğal bir oluşum sonucu meydana gelmiş olsa da tarihte insanlar burayı yerleşim yeri olarak kullanmışlardır. Bu nedenle İnaltı Mağarası aynı zamanda tarihi bir nitelikte taşımaktadır.
Akgöl Yaylası
1200 metre yüksekliğe sahip olan Akgöl yaylası, doğanın eşsiz güzelliklerini ziyaretçilerine sunmaktadır. Özellikle bunaltıcı sıcaklar yoğun olduğu dönemlerde daha fazla ziyaret edilen mağara, yerli turistlerin ve Sinoplu vatandaşların uğrak yerlerinden biridir.
Sinop Cezaevi
Sinop Kalesi içerisinde bulunan ve tarihi milattan önce 4000 yıl öncesine dayanan Sinop Cezaevi, birçok ünlü isme de ev sahipliği yapması ile bilinmektedir. Sinop Kalesinin burçlarının zindana çevrilmesi ile birlikte cezaevi olarak kullanılmaya başlanan yapılar, bölgedeki ilginç tarihi alanlar olarak dikkat çekmektedir.
Evliya Çelebi tarafından Seyahatname kitabında da yer verilen zindanlar, Burhan felek, Sabahattin Ali ve Kırım Hanı Devlet Giray gibi önemli isimlerin yattıkları cezaevi olarak bilinmektedir. Sabahattin Ali tarafından yazılan meşhur hapishane şarkısı, Sinop Cezaevinde yazılmıştır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan kalenin içerisindeki cezaevi 1999 yılında kapatılmış ve müzeye çevrilmiştir.
Sinop Kalesi
Milattan önce 7. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Sinop Kalesi, içerisindeki Sinop Cezaevi ile birlikte şehrin en önemli tarihi yapıları arasında bulunuyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Sinop Kalesi, Sinop gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmez yapılarının başında gelmektedir.
UNESCO Geçici Miras Listesi‘ne alınan kale, aynı zamanda Evliya Çelebi‘nin Seyahatname isimli kitabında da yer almaktadır. Kalenin genel hatları ile önemli ölçüde orijinal dokusunu koruduğu görülmektedir.
Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi ve altında bulunan yeraltı şehri, şehirde gezip görebileceğiniz önemli mekânlardan biridir. Kalenin yapım yılına dair herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte, kimler tarafından yaptırıldığı da bilinmemektedir.
Babaçay Kanyonu
Hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokuları bir arada bulmak için, Babaçay Kanyonunu ziyaret edebilirsiniz. Kanyon Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini ziyaretçilerine sunarken, içerisinde bulunan çeşitli kaya mezarları tarihi nitelikleri ile dikkat çekmektedir. Ayancık ilçesinde ve Sinop il merkezinden 17 kilometre uzaklıkta bulunan yer alan Babaçay Kanyonu, elverişli kamp alanlarına da sahiptir.
Balatlar Kilisesi
Kilisenin genç roma döneminde 3. Yüzyılın sonlarında yaptırdığına dair tahminler bulunmaktadır. Bizans döneminde 5. Yüzyılın ortalarına doğru kiliseye çevrilen yapı, aslen roma hamamı olarak inşa edilmiştir. Yaklaşık 8 yıl önce yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında tarihi yapı turizme kazandırılmıştır. Kilisenin özellikle dış cephe tasarımı görülmeye değer özelliklerden biridir.
Şahin Tepesi
Sinop‘un tüm güzelliklerini ayaklar altına seren Şahin Tepesi, eşsiz güzellikleri ile Pierre Loti tepesi ile kıyaslanmaktadır. Üç yanı denizlerle çevrili olan ve Sinop‘u kuşbakışı görebileceğiniz Şahin Tepesi‘nde biraz vakit geçirerek, şehrin eşsiz güzelliklerini izleyebilirsiniz.
Sinop Arkeoloji Müzesi
İçerisinde Sinop‘ta yapılan kazılar sonrası çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği Sinop arkeoloji müzesi, tarihi eser meraklılarının ilgi odağı olan yerlerden biridir. Farklı sergi salonları ile binlerce tarihi eserlerin sergilendiği müze, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun şekilde ziyaret edilmektedir.