Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide son dönemde atılan adımların sonuç vermeye başladığını ve programın çalıştığını söyledi. Şimşek, “Kestirme, kolaycı bir çözüm yok. Sabır ve kararlılıkla programı uygulayacağız.” dedi. Şimşek, kripto varlıklara ilişkin yasa çalışmasının son aşamada olduğunu da duyurdu.
Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımların sonuç vermesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Şimşek, Hürriyet gazetesinin sorularını yanıtlarken, ekonomide son dönemde atılan adımların sonuç vermeye başladığına işaret etti.
“PROGRAM ÇALIŞIYOR, DOĞRU YOLDAYIZ”
Şimşek, ekonomideki dengelenme sürecinin devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Sabır ve kararlılıkla programı uygulayacağız, zamana ihtiyacımız var. Kestirme, kolaycı bir çözüm yok ama son birkaç ayda birçok alandaki gelişmeye baktığımızda programın çalıştığını, doğru yolda olduğumuzu göreceksiniz. Cari açık, enflasyon, faizler, kur oynaklığı, kredi büyümesi, bütçe açığı gibi göstergelerde olumlu sinyaller alıyoruz. Bu sinyaller, ekonomideki dengelenmenin sağlanacağına dair güven veriyor.”
“KUR OYNAKLIĞI AZALDI”
Şimşek, kur oynaklığının azaldığını ve kur korumalı mevduat sistemi stoğunun 1 Aralık itibariyle, 2,7 trilyon liraya gerilediğini bildirdi.
Şimşek, “Kur oynaklığı azaldı, kur korumalı mevduat sistemi stoğu 2,7 trilyon liraya geriledi. Bu, kur riskinin azaldığını gösteriyor. Kur riski azaldıkça, faizler de düşecek, enflasyon da düşecek. Bu da ekonomiyi canlandıracak.” dedi.
“KRİPTO DÜZENLEMESİ SON AŞAMADA”
Şimşek, kripto varlıklara ilişkin yasa çalışmasının son aşamada olduğunu belirterek, kripto varlıkların tanımını ve kripto varlık hizmet sağlayıcılarının düzenlenmesini içeren bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi.
Şimşek, “Kripto varlıklar değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar şeklinde tanımlanıyor. Kripto varlık hizmet sağlayıcısı, kripto varlık saklama hizmeti tanımları yapılıyor. Platformların işleyişine yönelik düzenlemeler öngörülüyor. Bu yasa tasarısı, kripto varlıkların yasal bir zemine oturtulmasını ve denetlenmesini sağlayacak.” dedi.
“YENİDEN DEĞERLEMEDE HEDEF ENFLASYON ÇALIŞMASI”
Şimşek, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar hakkında da bir çalışma yaptıklarını belirterek, yeniden değerleme oranının yüzde 58 civarında olduğunu hatırlattı.
Şimşek, “Yeniden değerleme oranı, enflasyonun çok üzerinde. Bu da enflasyonu tetikliyor. Biz de bazı hususlarda hedef enflasyonun alınıp alınmayacağına yönelik bir çalışma yürüttük. Enflasyon etkisi düşük kalemlerde yeniden değerlemenin esas alınması, yüksek kalemlerde ise Merkez Bankası’nın hedef enflasyonunun dikkate alınmasına yönelik çalışma yürütüldü. Bu çalışma, enflasyonla mücadeleye katkı sağlayacak.” dedi.