Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Şimdiye kadarki en küçük ötegezegende su buharı tespit edildi!

Hubble Uzay Teleskobu, uzayda su arayışında yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Bilim insanları, Hubble’ın ötegezegezenlerden birinde su buharı tespit ettiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 31.01.2024 10:47
Güncelleme Tarihi: 31.01.2024 10:47

Şimdiye kadarki en küçük ötegezegende su buharı tespit edildi!

Gökbilimciler uzayda su olduğuna dair kanıt bulmak için yıllardır araştırma yapıyor. Tüm bu sıkı çalışmaya rağmen, bu kanıtı keşfetmek oldukça derecede zor oldu. Mars'ta bir su deposu olabilecek bir yer keşfedildi. Ancak ötegezegenlerdeki suyu tespit etmek oldukça zor bir süreç olarak biliniyor.

İşte bu noktada Hubble ve James Webb gibi teleskoplar devreye giriyor. Aslında Webb bize PHANGS programı için spiral galaksilerin yeni ve güzel gözlemlerini sunarken, Hubble da daha küçük ötegezegenleri gözlemledi.

Hubble'ın şimdiye kadarki en küçük ötegezegende su buharı tespit etmesiyle, uzayda su arayışı yeni bir şekilde sonuçlandı. Bu üzerinde su buharı keşfettiğimiz en küçük ötegezegen olarak kayıtlara geçti. Keşfin arkasındaki ekip şu anda bunu açıklamak için iki olası teoriye bakıyor.

İlk olarak, gezegenin bir "mini-Neptün" olması mümkün ve bu da su ile bağlanmış hidrojen bakımından zengin bir atmosfere sahip olduğu anlamına geliyor. İkinci olasılık ise Jüpiter'in uydularından biri olan ve kabuğunun altında Dünya'dan iki kat daha fazla su barındıran Europa'nın daha sıcak bir versiyonu olması.

gezegen

BİLİM İNSANLARI OLDUKÇA HEYECANLI

Her iki olasılık da bilim insanlarını oldukça heyecanlandırıyor ve GJ 9827d olarak bilinen bu küçük dış gezegenin neden su kanıtı gösterdiğini açıklayabiliyor. Araştırmacılar, bunun aynı zamanda bu kadar küçük bir gezegenin atmosferini tespit edebildiğimiz ilk zamanlardan biri olduğunu açıklıyor.

Hubble, uzayda su arayışları sırasında gezegeni 11 geçici olay sırasında gözlemledi. Bu sayede araştırmacılar, gezegenin önünden her geçişinde yıldızından gelen ışığın atmosferden nasıl süzüldüğünü görebildiler. Gezegenin atmosferine bir sonda göndermek kadar kesin olmasa da bu uzak dış gezegenlerin çoğu için, atmosferlerinin neyden yapıldığını anlamaya çalışmamızın tek yolu olduğu belirtiliyor.

Şimdi, Hubble'ın bu keşfi uzayda su arayışında yeni bir rekorun yolunu açmaya yardımcı oluyor. Webb ve Hubble, içinde yaşadığımız dünyayı daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek yeni bilgiler için evreni taramaya devam ettikçe yeni rekorların kırılması ve çığır açıcı keşiflerin yaşanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ