DOLAR
35,3 0,03%
EURO
36,7 -0,15%
ALTIN
2.995,88 -0,22%
BITCOIN
3.585.849,85 0,44%

Siirt'te Geleneksel Yöntemle Üretilen Tahin Helvası 123 Yıldır Aynı Lezzeti Koruyor

Siirt'te 123 yıldır aynı yöntemle üretilen tahin helvası, ustası Hüsamettin Ören'in emekleriyle lezzetini korumaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 05.01.2025 11:37
Güncelleme Tarihi: 05.01.2025 11:58

Siirt'te Geleneksel Yöntemle Üretilen Tahin Helvası 123 Yıldır Aynı Lezzeti Koruyor

Siirt'in Geleneksel Tahin Helvası

Siirt'te 123 yıldır aynı yöntemle üretilen tahin helvası, doğallığı ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Helva ustası Hüsamettin Ören (61), mesleğe 10 yaşında dedesinin Helvacılar Çarşısı'ndaki atölyesinde başladı. Dedesi ve babasından öğrendiği yöntemlerle üretimi sürdüren Ören, Siirt Küçük Sanayi Sitesi'nde açtığı imalathanesinde geleneksel üretime devam ediyor.

Ören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, helvanın üretiminin büyük bir emek gerektirdiğini ve günümüze kadar mesleği sürdürebilen iki üreticiden biri olduğunu belirtti. Siirt helvasının unutulmaması için mesleği oğluna ve 18 yaşındaki torununa aktardığını vurguladı.

1912 Yılına Dayanan Gelenek

Ören, dedesinin 1986 yılında 103 yaşında vefat ettiğini ve 100 yaşına kadar helva hazırladığını aktararak, “Mesleği elimizden geldiğince en üstün kaliteyle devam ettiriyoruz. Makineleşmeye fazla önem vermedik; ağırlıklı olarak elde yapıyoruz. Yaptığımız araştırmalarda, dedemin 1902 yılına ait bir esnaf kaydına ulaştık. O yıllardan beri mesleğimiz devam etmekte. Helvamızın lezzeti hiç değişmedi. Klasik sistemde çalışıyoruz,” dedi.

Ören, geçmişte pek çok helva imalatçısının bulunduğu Helvacılar Çarşısı'nda şu an sadece iki imalatçının kaldığını anımsattı. Yıllardır kaliteden ödün vermediklerini ifade eden Ören, helvanın bakır kazanlarda aynı yöntemle yoğrulmasından kaynaklanan lezzetinin üzerine basarak belirtmekte.

Yerli Susamın Rolü

Helva üretiminde yerli susamın önemli bir lezzet unsuru olduğuna dikkat çeken Ören, hazırladıkları helvanın 750 gramdan 4 kilograma kadar değişen ambalajlarda piyasaya sunulduğunu ve Siirt'in yanı sıra Van, Bitlis, Muş, Batman ve Şırnak’a da gönderildiğini ifade etti.

Ata Mesleği Geleceğe Taşıyor

Ören’in torunu Muhammet Yusuf Ören de dedesiyle birlikte mesleği öğreniyor. “Dedelerimden kalan mirası devam ettirmek güzel. Bu geleneği sürdürmek için elimden geldiğince çalışacağım,” diyerek ata mesleğine olan bağlılığını ifade etti.

Siirt Helvası'nın Tadı

Müşterilerden İsmail Toprak, Batman'dan Siirt’e gelerek lezzetli helvayı burada satın almayı tercih ettiğini belirtirken, Akif Erdoğan ise, “Siirt helvası çok lezzetlidir. Kış aylarında sıkça tüketiyoruz,” diyerek bölgenin meşhur tatlarının kalitesini övdü.

Siirt'te 123 yıldır aynı yöntemle üretilen tahin helvası, doğallığı ve lezzetiyle vatandaşlardan...

Siirt'te 123 yıldır aynı yöntemle üretilen tahin helvası, doğallığı ve lezzetiyle vatandaşlardan ilgi görüyor.

Siirt'te 123 yıldır aynı yöntemle üretilen tahin helvası, doğallığı ve lezzetiyle vatandaşlardan...

Siirt'te 123 yıldır aynı yöntemle üretilen tahin helvası, doğallığı ve lezzetiyle vatandaşlardan ilgi görüyor.