Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Sigara tiryakilerine kötü haber! O organları günden güne küçülüyor: Duyan hemen bırakacak!

En çok tüketimi yapılan zararlı maddelerden biri olan tütün aslında sağlığınız için toksiktir. Çoğu kanser türlerinin ana nedenlerinden biri olan bu maddenin beyni etkilediği söylenmektedir. Araştırmalar ayrıca sigara içmenin beyni küçülttüğünü de ortaya çıkardı. Detaylar haberimizde..

Yayın Tarihi: 20.12.2023 11:29
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 11:29

Sigara tiryakilerine kötü haber! O organları günden güne küçülüyor: Duyan hemen bırakacak!

Sigara içme davranışıyla birlikte toplam beyin hacmi ve gri-beyaz madde hacmindeki azalma arasında bir ilişki olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, iyi haberin bu alışkanlığı bırakmanın beyin dokusunun daha çok kaybını önleyeceğini bildiriyor; Ancak sigarayı bırakmak, beyni orijinal boyutuna döndüremez.

“Sigara içmek beyne çok zararlı”

Psikiyatrist Dr. Laura Bierut, konuya ilişkin yakın bir süreçte öneli bilgiler paylaştı. Yakın bir sürece kadar bilim adamlarının sigaranın beyin üzerinde gösterdiği etkilerini görmezden geldiğini belirten Dr. Bierut, "Bunun asıl nedeni sigaranın akciğerlerle kalp üzerinde gösterdiği bütün korkunç etkilere odaklanmış olmamızdandır. Fakat beyne daha yakın bakmaya başladığımızda ise sigaranın aslında beyin için çok daha kötü olduğu ortaya çıktığını gördük" dedi.

Bilim adamları sigaranın, beyin hacmindeki azalmayla ilişkili olduğunu aslında uzun zamandır biliyorlardı, fakat buna neyin sebep olduğunu hiçbir zaman anlayamadılar. Ve dikkate alınması gerekli olan üçüncü bir faktör var. Bu genetik. Bunun nedeni hem beyin büyüklüğünün hem de sigara içme alışkanlığının kalıtsal olmasıdır. Bir kişinin sigara tüketimi riskinin yaklaşık olarak yarısı genetikten kaynaklanmaktadır.

Sigara beyni küçültüyor

40.000'den fazla kişiye test yapıldı!

Laura Bierut, genler, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için 500.000 kişiden genetik, sağlık ve davranışsal bilgiler içeren verilerin analizini yaptı. Birleşik Krallık Biobank'ın 40.000'den fazla katılımcısından bazılarına, beyin hacmini ölçmeye yardımcı olmak için nörogörüntüleme testleri uygulandı. Araştırma ekibi 32.094 kişide beyin hacmi, sigara içilmesi geçmişi, ve sigara içmenin genetik riskine ilişkin verilerini inceledi.

Sigara içme öyküsü ile beyin hacminin birbiriyle ilişkili olduğu belirlendi. Sigara içmenin ve sigara içme öyküsünün genetik riskleri. Sigara içmek ve beyin hacmi için genetik risk. Aynı zamanda sigara içimi ile beyin hacminin rasındaki ilişkinin doza bağımlı olduğu görülmektedir. Günde ne kadar çok sigara içerseniz beyin hacminiz o kadar küçük olmaktadır.

"Sigara beyni küçültüyor"

Her üç faktörün değerlendirilmesi sonrası sigara içmenin genetik riski ile beyin hacminin arasındaki ilişki ortadan kalktı ancak diğer faktörler ile sigara içme davranışı arasındaki ilişki devam etti.