Siber Güvenlik Başkanlığı'nın Kurulması: Stratejik Bir Adım

Zafer Küçükşabanoğlu, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulmasını Türkiye için kritik bir koordine adımı olarak değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 09.01.2025 11:04
Güncelleme Tarihi: 09.01.2025 11:04

Siber Güvenlik Başkanlığı'nın Kurulması: Stratejik Bir Adım

Siber Güvenlik Başkanlığı'nın Önemi

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Kurucusu ve Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Türkiye'de Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulmasının, bu alanın önemi ve atılan adımların koordinasyonunu sağlamak açısından son derece önemli bir karar olduğunu açıkladı.

Politikaların Koordinasyonu

Küçükşabanoğlu, Cumhurbaşkanlığına bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kuruluşuyla birlikte, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından yapılan açıklamalara önemli bir atıfta bulunarak, yapay zeka alanında sağlanan ilerlemelerin, insanlık tarihinde yeni bir döneme geçişi mümkün kılacak fırsatlar sunduğunu belirtti. Aynı zamanda siber güvenlik alanındaki potansiyel tehditlere de dikkat çekerek, Türkiye'nin bu alanda kuvvetli bir yapı oluşturması gerektiğini vurguladı.

Stratejik Öneme Sahip Bir Adaptasyon

Küçükşabanoğlu, MGK'nın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da siber güvenliğin önemine vurgu yapmasının, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulacağı yönündeki ilk sinyali verdiğini ifade etti. Siber güvenliğin, ulusal güvenlik, ekonomik istikrar, kritik altyapının korunması ve uluslararası rekabet açısından her ülkede stratejik bir konu haline geldiğini belirtti.

Koordinasyon ve Orkestrasyon

Birçok ülkede siber güvenlik konusunun tek elden koordine edildiği kurumlar bulunduğunu anlatan Küçükşabanoğlu, Türkiye’deki kamu, özel sektör ve akademik alanlarda atılan adımların bir üst yapıda koordine edilmesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulmasının bu işlevi sağlayacağına inandığını belirtti.

Diplomaside Siber Güvenlik

Küçükşabanoğlu, günümüzde siber güvenliğin diplomasi alanında en güçlü koz haline geldiğini ifade ederek, G20 ülkeleri başta olmak üzere, birçok devletin diplomatik temaslarında siber güvenliği öncelikli gündem maddesi olarak belirlediğini vurguladı. Güçlü bir dış politika için sağlam bir siber güvenlik altyapısının şart olduğunu söyledi.

Eğitim ve Farkındalık

Siber güvenlik alanında başarı için eğitim ve farkındalığın artırılması gerektiğini savunan Küçükşabanoğlu, Siber Güvenlik Başkanlığı'nın bu konularda bilinçlendirme çalışmaları yürüteceğini aktardı. Türkiye'nin siber güvenlik alanında uluslararası alanda ilk 10 ülke arasına girmesi için eğitim temelli bir yaklaşımın şart olduğunu sözlerine ekledi.