DOLAR
34 0%
EURO
37,84 0%
ALTIN
2.820,22 0%
BITCOIN
1.965.952,73 0%

Ses Dalgalarıyla Petrol Türevli Yangınları Söndürme Sistemi Geliştirildi

Selçuk Üniversitesi'nde geliştirilen sistem, ses dalgalarıyla petrol türevli yangınları etkili bir şekilde söndürüyor.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 16:20
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 16:20

Ses Dalgalarıyla Petrol Türevli Yangınları Söndürme Sistemi Geliştirildi

Selçuk Üniversitesi'nden İnovatif Yangın Söndürme Çözümü

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Doğanhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Yavuz Selim Taşpınar, petrol kaynaklı yangınları ses dalgalarıyla söndürmeyi sağlayan bir sistem geliştirdi.

Proje Detayları ve Destekleyici Kurumlar

Geliştirilen sistem, benzin, gaz yağı, tiner ve LPG gibi petrol türevli yangınların söndürülmesinde ses dalgalarının kullanılmasını sağlıyor. Taşpınar, projenin Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklendiğini vurguladı ve Türkiye'deki ilk uygulama olduğunu ifade etti.

Deneyler ve Sonuçlar

Yangının görüntü işleme algoritmalarıyla tespit edilmesi ve ses dalgalarıyla yangının söndürülmesine olanak tanıyan 3 aşamalı yazılım geliştirdiklerini belirten Taşpınar, Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Altın ile birlikte deneyler gerçekleştirdiklerini aktardı. Deneylerde, özel bir yangın odası inşa edilerek toplamda 17.442 çeşitli senaryo test edildi.

Ses Dalgalarının Etkisi

Yapılan analizler sonucunda, ses dalgalarının yangını söndürme yetisinin belirli frekanslar ve mesafe aralıklarında etkili olduğu belirlendi. 2-70 Hz ses frekansları ile 10-190 santimetre arasında gerçekleştirilen deneylerde, farklı yakıt ve alev büyüklüklerinde etkili sonuçlar alındı. Taşpınar, "Sistem, kapalı ve açık ortamlarda yangınlara müdahale edebilme özelliğine sahip, bu sayede bilgi işlem merkezleri, uçaklar, uzay mekikleri ve hızlı tren gibi alanlarda yangınları etkili bir şekilde kontrol altına alabiliyoruz," dedi.