DOLAR
34,53 -0,14%
EURO
35,99 0,66%
ALTIN
3.005,05 -1,53%
BITCOIN
3.421.027,44 -1%

Şempanzeler, Birbirlerinden Öğrendikleri Becerileri Nesilden Nesile Aktarıyor

Araştırma, şempanzelerin sosyal dinamikleri sayesinde geliştirdikleri becerileri nasıl nesilden nesile aktardığını ortaya koyuyor.

Yayın Tarihi: 22.11.2024 15:07
Güncelleme Tarihi: 22.11.2024 15:07

Şempanzeler, Birbirlerinden Öğrendikleri Becerileri Nesilden Nesile Aktarıyor

Şempanzelerin Becerileri Nesilden Nesile Aktarabilme Yeteneği

Bilim insanları, Zürih Üniversitesi tarafından yürütülen çok disiplinli bir araştırma ile şempanzelerin sosyal grupları içinde öğrendikleri becerileri bir kuşaktan diğerine aktarabildiğini tespit etti. Araştırma kapsamında, şempanzelerin alet kullanma gibi gelişmiş davranışları ile gen aktarımı arasındaki bağlantı incelendi.

Araştırmanın Detayları

Çalışmada, şempanze türünün 240 bireyi belirli bir süre boyunca gözlemlendi. Gözlemler sırasında, hayvanların alet kullanma yöntemleri ve son 15 bin yılı kapsayan genetik verileri toplandı. İncelemeler sırasında bazı şempanzelerin, termit avlamak için uzun çubuklar kullandığı ve dişlerinin arasına sıkıştırdıkları bitki saplarını olta gibi kullanarak avcılık yaptıkları gözlemlendi.

Genetik ve Davranışsal Bağlantılar

Araştırmacılar, gelişmiş alet kullanım becerisine sahip şempanzelerin, basit aletler kullanan veya hiç alet kullanmayan şempanzelere kıyasla aynı DNA’yı paylaşma olasılığının 3 ila 5 kat daha fazla olduğunu buldu. Bu, şempanzelerin gelişmiş davranışlarını nesilden nesile aktardığını gösteriyor.

Profesör Andrew Whiten, “Şempanzeler, kabul edildikleri yeni bir topluluğun sahip olmadığı bazı kültürel bilgilere hakimse, bunları tıpkı genlerini aktardıkları gibi aktarabilir.” dedi. Whiten ayrıca, bu tür kümülatif kültürün bazı şempanze topluluklarının teknolojik olarak gelişmesine olanak sağladığını vurguladı.

Dişi Şempanzelerin Rolü

Çalışmanın başyazarı Zürih Üniversitesi Evrimsel Antropoloji Bölümünden Cassandra Gunasekaram, bilgi paylaşımının gruplar arasındaki sosyal etkileşimlere dayandığını belirtti. Genç dişi şempanzelerin, eş bulma fırsatlarını artırmak için bulundukları yerlerden göç ederken, sahip oldukları kültürel birikimi de taşıdıkları ifade edildi. Gunasekaram, bu dişilerin yeni gruplarından öğrendikleri teknikleri mevcut fazla bilgi ile birleştirdiklerini aktardı. Çalışmanın detayları, Science dergisinde yayımlandı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.