Savaşların Karbon Salınımı
Dünya genelinde özellikle ABD ve İsrail'in askeri operasyonları, devasa miktarda karbon salınımına yol açıyor. Uzmanlar, savaşların çevre ve iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor.
Askeri Faaliyetlerin Karbon Emisyonu
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi verileri, yıllık 2 trilyon doları aşkın militarizasyonun büyük bir karbon ayak izine sahip olduğunu gösteriyor. Örneğin, ABD Savunma Bakanlığı, 1975-2018 yılları arasında 3,7 milyar ton karbondioksit eşdeğeri emisyon gerçekleştirerek bu alanda öncülük ediyor.
Açık İstatistikler
Boston Üniversitesi'nin araştırmalarına göre, 2001-2018 yılları arasında Pentagon tarafından yürütülen askeri operasyonlar, 1,3 milyar ton karbondioksit eşdeğeri emisyona neden oldu. Örneğin, Afganistan, Irak ve Suriye gibi bölgelerde 440 milyon ton karbon salınımı gerçekleşti.
Rusya-Ukrayna Savaşının Etkileri
Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların ilk 7 ayında hesaplanan karbon emisyon maliyeti en az 100 milyon ton olarak belirlendi. İngiltere merkezli Queen Mary Üniversitesi'nin çalışması ise İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının, 420 bin ila 652 bin ton karbondioksit salınımına neden olduğunu ortaya koydu.
Uzman Görüşleri
Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Profesyonel Forum Başkanı Mona Rady, savaşların önemli bir çevre krizi yarattığını belirtti. Rady, COP zirvelerinin toplumu birleştirici bir rol üstlendiğini vurguladı.
Rady, Gazze'nin yeniden inşası sürecindeki zorluklara dikkat çekerek, "İklim krizi ile savaşların yarattığı yıkımlar arasında bağlantı kurmak gerekiyor," dedi.
Bu çerçevede, savaşların sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı zorlaştırdığı ve iklim değişikliği ile mücadele çabalarına da zarar verdiği aşikar.