DOLAR
34,68 0%
EURO
36,73 -0,01%
ALTIN
2.960,57 0%
BITCOIN
3.336.932,3 1,12%

Sarmadan 10 kat lezzetli tarif açığa çıktı! Egenin incisi

Enginar dolması yapımı meşakkatli ama aynı zamanda lezzetli bir sebze yemeğidir. En özenle hazırlanan zeytinyağı dolgusu kâseyi ve yaprakları dolduracaktır. Akşama misafirleriniz var ve siz zeytinyağlı enginar tarifini bilmiyorsanız, sizler için bu harika tarifi derledik. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 05.05.2024 16:27
Güncelleme Tarihi: 05.05.2024 16:27

Sarmadan 10 kat lezzetli tarif açığa çıktı! Egenin incisi

Baharın gelmesiyle birlikte tezgahlarda boy gösteren enginar, yüzyıllardır sofraların vazgeçilmezi oldu. Özellikle Ege Bölgesi'nde ve güzel şehir İzmir'de enginar sofralarda her zaman ayrı bir yer tutar. Üstelik tadı harikadır ve sayılamayacak kadar çok tıbbi özelliği vardır. Sizlere harika parmaklarınızı yedirtecek bir enginar dolması tarifi ile geldi. Detaylar haberimizde...

kargo

 

EGE MUTFAĞINDA ÇOKÇA YAPILIYOR. ÜSTELİK SARMADAN BİLE DAHA LEZZETLİ OLUYOR

Ege mutfağının vazgeçilmezi enginar dolması tarifi ve yapılışı

Ege mutfağının vazgeçilmezi enginar dolması, özel tarifleri ve püf noktaları sayesinde sofralarınıza lezzet katacak bir seçenek olacak. Herkese lezzetli bir lezzet diliyorum!

Ege mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan enginar dolması, özellikle taze enginarın bol olduğu yaz aylarında sıkça tercih edilen bir lezzettir. İçi ve sosu sayesinde oldukça zengin bir lezzete sahip olan enginar dolması, özel davet sofralarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Enginar dolmasını geleneksel tarife göre hazırlamak oldukça dikkat gerektiren bir süreçtir. İşte bu lezzetli yemeğin tarifleri ve püf noktaları:

PÜF NOKTALARI:

Enginar dolması hazırlamak için kullandığınız malzemelerin taze olmasına dikkat edin.

Acı tadının kaybolması için enginarları limon suyunda bekletmeyi unutmayın. Enginarları pişirirken tencerenin kapağını düzenli olarak kontrol ederek suyunun çekilip çekilmediğini kontrol edin.

Pişen enginar dolmasını servis etmeden önce taze sıkılmış limon suyunu ekleyerek servis edebilirsiniz.

ENGİNAR DOLMASININ TARİFİ

MALZEMELER

5 adet taze çiçek enginar

2 adet kuru soğan

5 yemek kaşığı zeytinyağı

3/4 su bardağı pirinç

3 yemek kaşığı kuş üzümü

3 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

2/4 çay kaşığı yeni bahar

1/2 demet dereotu

1/2 demet nane

3/4 su bardağı sıcak su

ÜZERİ İÇİN

1/2 çay bardağı zeytinyağı

3/4 su bardağı sıcak su

2 adet orta boy limon

Enginarların kararmaması için 1 adet taze sıkılmış limon suyu

NASIL YAPILIR?

Büyük soğanları soyun ve küçük parçalar halinde kesin. Ayıklanan üzümleri suya batırın. Saplarını çıkardığınız taze rezene ve naneyi doğrayın. Pirinçleri bol suyla yıkadıktan sonra fazla suyunu süzün. Geniş tabanlı bir tavada zeytinyağını ısıtın. Soğanları ekleyip rengi dönene kadar soteleyin. Çam fıstıklarını ekleyip karıştırın. Soğanlar yumuşayınca süzülmüş pirinci ekleyip karıştırmaya devam edin. Doldurma karışımına üzümleri, tuzu, toz şekeri ve karabiberi ekleyip son olarak sıcak suyu ekleyin. Kısık ateşte suyu buharlaşana kadar pişirdiğiniz dolmaları ocaktan alıp serin bir yere koyun. Kestiğiniz enginarları hızlıca kaynayan limonlu suya batırıp yumuşatın. Enginarın dış etini kesmek için keskin bir bıçak kullanın. Ortadaki bölümleri parmaklarınızla bastırarak ayırın. Ortadaki tüyleri bir çay kaşığı yardımıyla çıkarın. Enginarları bol su ile durulayın, kararmaması için limon suyuyla ovalayın ve bir süre bekletin. Soğuyan iç harcın içerisine doğranmış dereotu ve taze naneyi ekleyip karıştırın. Temizlenmiş enginarların ortalarına iç harcı eşit şekilde dökün. Enginar dolmalarını tabağa boşluk kalacak şekilde dizin. Onlara zeytinyağı serpin. Yaklaşık 35 ila 40 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Suyunu süzdükten sonra dilediğiniz gibi soğuk veya ılık olarak servis edin. Afiyet olsun...