Samsun’un Yöresel Haluçka Çorbası İçin Coğrafi İşaret Başvurusu
Samsun'un özgün lezzetlerinden biri olan Haluçka çorbası, coğrafi işaret almak için bekliyor. Hamur, nohut ve tavuk eti ile hazırlanan bu yöresel çorbanın tanıtılması için Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından yeni bir proje hazırlandı.
Kooperatifin Çabaları
Kooperatifin üyeleri, Haluçka çorbasının özellikle Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık gibi ilçelerde özel günlerde sıkça yapıldığını belirtiyor. Çorbaya olan ilgiyi artırmak amacıyla, kooperatif üyeleri bu lezzeti günlük menülerine ekleme kararı aldı.
Kooperatif Başkanı'nın Görüşleri
Kooperatif Başkanı Şehri Dilek, Haluçka çorbasının mevsime göre kaz veya tavuk eti kullanılarak hazırlandığını ifade etti. Dilek, "Bu çorba, köy kadınları tarafından imece usulü hazırlanıyor ve genellikle özel günlerde tüketiliyor. Haluçka çorbası atalarımızdan miras ama unutulmaya yüz tutmuş bir lezzet. Bunu yeniden hatırlatmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Unutulmaya Yüz Tutmuş Bir Lezzet
Dilek, Haluçka çorbasının yapımının zorluğuna değinerek, "Geçmişte bu çorba düğünlerden asker mevlitlerine kadar her özel günde yapılırdı. Ancak günümüzde çalışan kadınların artması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte, bu lezzetimiz giderek unutulmaya yüz tutuyor." dedi.
Coğrafi İşaret Hedefi
Dilek, bu projeyle birlikte çorbaya coğrafi işaret almak istediklerini vurgulayarak şunları ekledi: "Havza Yerel Eylem Grubu ile yürütülen proje kapsamında bu başvuruyu yaptık ve sonuçları bekliyoruz. Amacımız Haluçka çorbasını hem ülkemize hem de uluslararası alanda tanıtmak."
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.
Samsun'un yöresel lezzetlerinden olan ve lezzetiyle damaklarda tat bırakan Haluçka çorbasına coğrafi işaret alınması için proje hazırlandı. Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde genellikle özel günlerde hamur, nohut ve tavuk eti ile yapılan yöresel çorbanın bilinirliğinin artması için çorbayı günlük menülerine ekledi.