Samsun'da Renkli Karnabahar Hasadı Başladı
Samsun'da, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 29 üreticiye dağıtılan 220 bin renkli karnabahar fidesinin hasadı gerçekleştirilmeye başlandı.
Bölgedeki Sebze Üretimi
Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bölgede toplam 238 bin dekar alanda kışlık sebze üretimi yapıldığını açıkladı. Yıllık 1 milyon 10 bin ton sebze üretiminin 537 bin tonunun kışlık sebze olması dikkat çekmektedir.
Karnabahar Üretiminde Artış
Karnabaharda 17 bin 500 dekar alanda 70 bin ton üretim gerçekleştirildiğini belirten Sağlam, geçmiş yıllarda 2 bin-3 bin ton ihracat yapıldığını dile getirdi. Geçtiğimiz yıl renkli karnabahar üretiminin 100 dekar alan üzerinde 400 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti. TAKEP projesi kapsamında 200 dekar alanda 400 bin karnabahar fidesi yetiştirildiği ve bugün hasat işlemlerinin başladığını bildirdi.
Tüketici Taleplerinin Değişimi
Hasat zamanı üzerinde etkili olan güneşlenme süresine dikkat çeken Sağlam, tüketici taleplerinin geleneksel tat ve verimin ötesine geçtiğini vurguladı. “Tüketicilerimizin farklı talepleri var. Şimdi ıslahçılara diyorum ki, sadece verim veya hastalık dirençleri üzerine değil; tüketici artık renk ve sunumda da seçici” dedi. Örnek olarak, turuncu karnabaharın 75-80 günde, mor karnabaharın ise 85-100 günde yetiştiğini belirtti. Her iki türün besleyicilik olarak eşit olduğunu ancak tüketici istekleri doğrultusunda üretim yapıldığını sözlerine ekledi.
Samsun'da, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 29 üreticiye dağıtılan 220 bin renkli karnabahar fidesinin ürünleri toplanıyor.
Samsun'da, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 29 üreticiye dağıtılan 220 bin renkli karnabahar fidesinin ürünleri toplanıyor.