Samos Adası’nda nereye gidilir? Nerede kalınır? Ne yenir? Samos Adası hakkında her şey!

Vizesiz gidilecek Yunan Adaları’ndan Samos’a gitmeyi tercih ettiyseniz müjde! Sizlere özel harika bir Samos gezilecek yerler listesi hazırladık. Üstelik Samos'ta nerede kalınır? Ne yenir? diye merak ediyorsanız; onlarında cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.

Yayın Tarihi: 22.12.2023 15:58
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 19:33

Samos Adası’nda nereye gidilir? Nerede kalınır? Ne yenir? Samos Adası hakkında her şey!

Ege Denizi’nin tertemiz ve masmavi suları arasında yer alan Yunan Adaları’ndan Samos, harika bir tatil yapmak isteyenlere bu sene bir hafta vizesiz şekilde kapılarını aranıyor. Tarih, doğa ve lezzetin buluştuğu cennet köşede; antik dönemin bir çok kalıntıları da mevcut. Özellikle matematikçi Pisagor'un doğum yeri olan Samos Adası, bu sebeple bir çok tarihi kalıntıya ve müzeye ev sahipliği yapıyor. Arkeoloji severler için de Samos Adasından müjde var! Heraion ve Eupalinus tüneli gibi bir çok tarihi zenginlikler sizlerin bu tatilde onları keşfetmenizi bekliyor. İşte Samos Adasında gezilecek yerler listesi...

SAMOS HERAİONU

Tarih gezisine bayılırım derseniz, ilk gezeceğiniz yer muhakkak Samos Heraionu olmalı. Antik Yunan mitolojisinin önemli kutsal alanlarından birisi olarak bilinen bu tapınak Samos Adası’nda bulunuyor. Antik dönemde, Artemis'in adanın koruyucu tanrıçası olarak tapınıldığı bir yer olarak kullanılıyordu. Heraion, Artemis'in ana tanrıça Hera'ya ithaf edilen tapınaklara verilen genel isimdi. Samos Heraionu, Artemis'e olan saygıyı ve adanın dini yaşamını simgeleyen, antik çağ kokan ve her gezeni muhakkak heyecanlandıran muazzam bir kutsal alan.

SAMOS HERAİONU

Bu kutsal alan, Artemis'e adanmış ritüeller, dualar ve festivaller için adeta bir merkezdi. Artemis'in avcılık, doğa ve kadın doğurganlığı ile ilişkilendirildiği inanışlarin, Samos Heraionu'nda yoğun bir şekilde yaşandığı söylentiler arasında. Tapınak, antik dönemin dini ve kültürel mirasını yansıtan önemli bir arkeolojik alan olarak günümüze kadar ulaşmış; ziyaretçilerine kapılarını aralamıştır. 

PİSAGOR’UN EVİ VE FELSEFE OKULU: PİSAGOR MAĞARASI

PİSAGOR’UN EVİ VE FELSEFE OKULU: PİSAGOR MAĞARASI

Pisagor Mağarası; antik Yunan filozofu olan Pisagor'un, öğretilerini paylaştığı ve öğrencilerine ev sahipliği yaptığı gizemli dolu bir yer hatta okul olarak biliniyor. Pisagor’un mağarası olarak isimlendirilen bu yer, antik Croton kentinde yer alıyor. Burada dönem içerisinde Pisagor'un felsefi düşüncelerini öğrettiği bir okul olarak kullanıldığı aktarılıyor. Pisagor, matematik, müzik ve evrensel düzen konularında öne çıkan öğretileriyle bilinse de; bu mağaranın, öğrencilere sadece bilgi değil, aynı zamanda ahlaki değerler ve manevi disiplin konularında da rehberlik sağladığı dile getiriliyor. Pisagor Mağarası, antik dönemin bilgelik ve öğrenim merkezi olarak tarihe geçmiştir. Günümüze kadar bu mağara, aynı zamanda öğreti yeri korunarak; ziyaretçilere açılmıştır.

PANAGİA SPİLİANİ MANASTIRI

PANAGİA SPİLİANİ MANASTIRI

Samos’ta gezilecek yerler listemizin üçüncü sırasında Panagia Spiliani Manastırı yer alıyor. Panagia Spiliani Manastır’ı, adanın doğal ve tarihi güzelliklerinden birisi. Bir mağara içerisinde yer alan bu manastır, adeta yüzyıllardır saklı tutulmuş gibi. Yunanca'da "Panagia" kelimesi Meryem Ana'yı simgeler. Bu sebeple bu manastırın da ona ithaf edilerek, inşa edildiği söylenir. Mağara içerisinde yer alan kutsal alan; Hristiyanlar için bir ibadet yeri olmasının yanı sıra, ziyaretçilere de kesinlikle huzur ve dinginlik verecek bir alan. Panagia Spiliani Manastır’ı, tarih boyunca birçok dini ritüel ve etkinliğe ev sahipliği yapmış, adanın kültürel, dini mirasını yaşatan önemli bir dini mekan olarak kayıtlara geçmiştir.

EUPALİNUS TÜNELİ

EUPALİNUS TÜNELİ

Antik dönemdeki muazzam mühendislik başarısı olarak öne çıkan Eupalinus Tüneli, M.Ö. 6. yüzyılda Samos adasındaki antik şehir Pythagoreion'da inşa edilmiştir. Tünel; su temini için yapılmış, zorlu bir dağ geçidini delerek su kaynaklarına ulaşılmak amaçlanmıştır. Toplamda 1.036 metreyi aşan uzunluğu ile dikkat çeken Eupalinus Tüneli, simetrik bir şekilde inşa edilmiş ve iki taraftan kazılarak birleştirilmiştir. Tünel, içindeki su yollarıyla şehre su taşıyarak tarım ve günlük yaşam için önemli bir kaynak sağlamış, aynı zamanda antik dönemin mühendislik ustalığını sergilemiştir. Eğer bu tür tarihte iyi işçilikle yapılmış alanları gezmekten keyif alıyorsanız, bu tüneli ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Ancak dip not geçmeliyiz ki; kapalı alan fobisi olan, kalp ve benzeri kronik rahatsızlığı bulunan hastaların girmemesi önerilmektedir.

POTAMİ ŞELALERİ

POTAMİ ŞELALERİ

Eğer Samos adasına gitmişken doğal güzellikleri de görmeden dönmeyelim diyorsanız, Patomi Şelaleleri’ne muhakkak uğramalısınız. Üstelik şelalelerin yanından doğa yürüyüşü de yapmanız mümkün. Adanın kuzeydoğusundaki Potami köyünden başlayan bu doğa yürüyüşü, ziyaretçilere nefes kesen manzaralar sunuyor. Yeşilliklerle çevrili patika yollarda, buz gibi mavi suların eşlik ettiği bir yürüyüş yapmak isterseniz başka adres düşünmenize gerek yok. Patika yolu boyunca ilerledikçe, çeşitli boyutlardaki şelalelerin doğal güzelliği ortaya çıkacaktır. 

SAMOS ADASI’NDA NEREDE KALINIR? 

Samos Adasında gezilecek yer listenizi hazırladıysanız, kalma konusu en son düşüneceğiniz noktadır. Samos Adasında kalabileceğiniz bir çok farklı seçenek bulunur. Her bütçeye uygun şekilde konaklama imkanları mevcuttur. Dilerseniz sahil kenarında dilerseniz dilerseniz de tüm yeşillerin içersinde harika bir tatil geçirmeniz mümkündür. Bütçenize göre otel, pansiyon ya da günlük kiralık ev fiyatlarına bakabilirsiniz.

SAMOS ADASI’NDA NE YENİR?

Samos Adası'da diğer Yunan Adaları gibi deniz mahsulleri ile ünlü bir adıdır. Deniz mahsullerinin yanı sıra tabii ki de Akdeniz mutfağından da sıklıkla etkilenmiştir. Peki Samos'ta ne yenir? Ne içilir? Samos’a gittiğinizde Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden olan musakkanın Yunan halini yani Mousakka’yı tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra feta salatası, saganaki, tzaziki, stifado, kleftiko gibi yiyecekler adanın meşhur yemekleri arasında yer alır. Kimisi güveçte pişen etleri temsil ederken, kimisi sadece zeytinyağlı yoğurtlu mezedir. Bu sebeple Samos Adasında dişinize damağınıza uygun olacak her türlü yemeği bulabileceğinize eminiz.

SAMOS ADASI’NA NASIL GİDİLİR?

Türkiye’den Samos Adası’na iki farklı yöntemle gidebilirsiniz. Dilerseniz havayolunu tercih edebilir dilerseniz feribotla Samos Adasına ulaşım sağlayabilirsiniz. Havayolu ile Samos Adasına ülkemizden direkt olarak ulaşım mümkün değildir. Lakin Atina ya da Selanik aktarmalı olarak İstanbul üzerinden Samos adasına uçuş gerçekleştirebilirsiniz. İstanbul’dan Samos adasına olan yolculuğunuz için ise havalimanında ortalama bekleme süreleri 4 saati buluyor. Bu seçeneğin yanı sıra yazın İzmir Atina uçak seferleri düzenleyen firmalarda mevcut.

Diğer bir seçenek olarak Samos adasına feribot ile ulaşım saglayabilirsiniz. Ülkemizde Bodrum, Seferihisar ve Kuşadası ilçelerinden düzenli olarak Samos adasına feribot seferleri bulunmaktadır Kuşadası’nda sezon açıldığı zaman neredeyse her gün iki merkez arasında direkt olarak feribot seferleri düzenlenmektedir. Kuşadası’ndan Samos adasına geçeceksiniz ortalama 1,5 saatlik feribot yolculuğu geçirmeniz gerekiyor. Bir diğer bir seçenek olarak Seferihisar’ın Sığacık beldesinden feribotlara binebilirsiniz. Türkiye’nin ilk sakin şehir ünvanına sahip olan Sığacık’tan feribot seferi yaklaşık olarak 1 saat 45 dakikanızı alacaktır. Tabii ki de bu seçeneklerin yanı sıra feribotla Midilli, Rodos gibi diğer Yunan Adaları üzerinden de Samos adasına ulaşmanız mümkün.