Günümüzde sert gıdaların yerini yumuşak ve hazır gıdalar aldı. Bu da diş etlerinin zayıflamasına ve 20 yaş dişlerinin çıkamamasına neden oluyor. Sakız ise ağızda temizlik ve bakteri dengesi sağlayarak diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor. İşte sakızın bilinmeyen faydaları...
SAKIZ ÇİĞNEMEK DİŞ ETİ HASTALIĞINA KARŞI KORUYUCU!
Diş eti sağlığı için sadece diş fırçalamak yeterli değil. Diş etlerinin de sert gıdalarla temas etmesi gerekiyor. Ancak günümüzde yumuşak ve hazır gıdaların tüketimi arttığı için diş etleri yeterince çalışmıyor ve güçlenemiyor.
Bu da diş eti hastalıklarına ve 20 yaş dişlerinin çıkamamasına yol açıyor. Diş eti sağlığını korumak için sakız çiğnemek ise faydalı bir alışkanlık. Sakız, ağızda mekanik temizlik yaparak ve ksilitol içerdiği için bakteri üremesini engelliyor.
DİŞ ETLERI DİŞLERİ KORUYAN BIR KILIF!
Diş etleri, dişleri çevreleyerek alttaki kemiği koruyan bir kılıf görevi görüyor. Bu kılıfın iyi çalışması ve görevini tam yapabilmesi için sürekli egzersiz yapması lazım. Bu egzersiz ise diş etlerinin sert gıdalarla karşılaşması anlamına geliyor. Bir diş eti uzmanı, “Diş etleri sert gıdalarla karşılaşmadığında zayıflıyor ve dişleri tam koruyamıyor. Bu da diş eti hastalıklarına zemin hazırlıyor.” diyor.
YUMUŞAK GIDALAR DİŞLERİ ZAYIFLATIYOR!
Günümüzde abur cubur, fast food gibi yumuşak ve kolay tüketilebilen gıdalar çok yaygın. Bu gıdalar, ağızda; dişler, diş etleri ve eklem olarak bütün bir sistem olan çiğneme mekanizmasının çok iş yapmasını gerektirmiyor. Ön dişler ısırmak ve koparmak, arka dişler ise parçalamak görevini üstleniyor.
Yumuşak gıdalar tüketildiğinde bu görev çok kolaylaşıyor ve dişler yeterince çalışmıyor. Bu da dişlerin zayıflamasına ve çürümesine neden oluyor. Diş ve diş etlerini güçlendirmek için pişmemiş ve bütün gıdalar tüketmek gerekiyor. Meyve, sebze ve kuruyemiş gibi sert gıdalar, dişleri temizliyor ve mekanik etkenlere karşı güçlendiriyor.
20 YAŞ DİŞLERİ SERT GIDALAR YÜZÜNDEN ÇIKIYORDU!
20 yaş dişleri, günümüzde çoğu kişide çekilmek zorunda kalıyor. Bu dişler, insanlık tarihinden beri vardı ve 18 yaş civarında ağızdaki yerlerini alıyordu. Bunun günümüzde olmamasının sebebi ise sert gıdaların tüketilmemesi. Sert gıdalar, diş aralarında aşınmalar sağlayarak ve kas gelişimini uyararak dişlerin öne doğru hareket etmesine sebep oluyordu.
Böylece 20 yaş dişi dediğimiz 3. büyük azı dişlerinin en arkalarda çıkabilecekleri alanlar oluşuyordu. Günümüzdeki diyet alışkanlığının yumuşak ve pişmiş gıdalara kayması sebebiyle dişler arasında bu aşınmalar oluşamıyor ve dişler ilk sürdükleri pozisyonlarında kalıyor. Bu da 20 yaş dişlerine yer kalmamasına ve çekilmelerine neden oluyor.
ŞEKER DİŞ ETİ HASTALIĞINI ŞİDDETLENDİRİYOR!
Tükettiğimiz yiyeceklerin aşırı şeker içermesi de diş eti sağlığı için zararlı. Şekerin diş etlerine doğrudan bir etkisi yoktur, ancak ağızdaki mikroorganizmalar şekeri çok kolay fermente edebiliyor. Bu da ağızdaki hastalık yapan mikroorganizma sayısının artmasına ve mikroorganizma dengesinin bozulmasına sebep oluyor. Bu da var olan bir diş eti hastalığının daha da kötüleşmesine yol açıyor.
SAKIZ DİŞ ETLERİNİ KORUYOR!
Sakız çiğnemek, diş eti sağlığını korumak için etkili bir yöntem. Sakız, ağızda mekanik temizlik sağlayarak dişlerin arasındaki yemek artıklarını temizliyor. Ayrıca sakızın içindeki ksilitol adlı madde, bakteri üremesini engelliyor ve ağızdaki asit-baz dengesini koruyor. Bu da diş eti hastalıklarına karşı koruyucu bir etki yapıyor. Sakız çiğnemek aynı zamanda tükürük salgısını artırarak ağız kuruluğunu önlemeye ve ağız kokusunu gidermeye de yardımcı oluyor.