Gerçek ve lezzetli bir bala ulaşmak artık oldukça zor. Satılan pek çok gıda gibi sahte ballar da marketlerdeki raflarda yerini alıyor.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.
İşte sahte balı tespit etmenin tek yolu
Balın doğal olup olmadığını anlamanın tek bir yolu vardır o da detaylı “analiz”dir. Bal üzerinde yapılacak tüm testlerin akredite analiz laboratuvarlarında yapılması gerekmektedir.
“Kristallenen bal sahte baldır” yanlış!
Bal doğası gereği kristallenebilir, bu normal bir süreçtir.
Balın rengi nasıl olmalı?
Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.
Not: Hipokrat, ağrı için oksimel (sirke ve bal karışımı), susuzluk için hidromel (su ve bal karışımı) ve bazı hastalıkların neden olduğu ateşin düşürülmesi için bal, su ve çeşitli bitkilerin karışımını önermiştir.