Sahte balı nasıl anlayacağınızı biliyor musunuz?

Uzmanlar balı koklayarak ya da tadarak anlamanın mümkün olmadığını söylüyor.

Yayın Tarihi: 20.11.2023 12:59
Güncelleme Tarihi: 20.11.2023 12:59

Sahte balı nasıl anlayacağınızı biliyor musunuz?

Gerçek ve lezzetli bir bala ulaşmak artık oldukça zor. Satılan pek çok gıda gibi sahte ballar da marketlerdeki raflarda yerini alıyor.

Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.

bal

Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.

İşte sahte balı tespit etmenin tek yolu

Balın doğal olup olmadığını anlamanın tek bir yolu vardır o da detaylı “analiz”dir. Bal üzerinde yapılacak tüm testlerin akredite analiz laboratuvarlarında yapılması gerekmektedir.

“Kristallenen bal sahte baldır” yanlış!

Bal doğası gereği kristallenebilir, bu normal bir süreçtir.

bal

Balın rengi nasıl olmalı?

Renk: Hakiki balın rengi genellikle nektar alınan çiçeğin cinsine göre değişir. Açık sarı renkten başlayıp, koyu kırmızıya kadar; sarı, kehribar, kahverengi ve kırmızımsı renklerden oluşur. Koyu renkli ballar içerik bakımından genellikle daha yoğundur.

Not: Hipokrat, ağrı için oksimel (sirke ve bal karışımı), susuzluk için hidromel (su ve bal karışımı) ve bazı hastalıkların neden olduğu ateşin düşürülmesi için bal, su ve çeşitli bitkilerin karışımını önermiştir.