DOLAR
34,41 -0,2%
EURO
36,3 -0,18%
ALTIN
2.837,13 -0,08%
BITCOIN
3.018.985,77 0,06%

Sağlıklı gıda için yeni düzenleme! Bakanlık bazı katkı maddelerini yasakladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği ve tüketici haklarını korumak için gıda katkı maddelerine ilişkin yeni yönetmelik yayımladı. Yönetmelikle, bazı katkı maddelerinin gıdalarda kullanımı tamamen yasaklanırken, bazılarının da kullanım miktarları sınırlandırıldı.

Yayın Tarihi: 13.10.2023 17:38
Güncelleme Tarihi: 13.10.2023 17:38

Sağlıklı gıda için yeni düzenleme! Bakanlık bazı katkı maddelerini yasakladı

Gıda katkı maddeleri, gıdaların görünümünü, lezzetini, raf ömrünü veya işlenmesini etkileyen maddelerdir. Ancak bazı katkı maddeleri insan sağlığına zararlı olabilir. Bu nedenle, Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda katkı maddelerine ilişkin yeni bir yönetmelik hazırladı. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği adlı yönetmelik, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerinin listesi, kullanım koşulları ve etiketleme kuralları güncellendi. Ayrıca, Avrupa Birliği mevzuatına uyum sağlamak amacıyla, bazı katkı maddelerinin gıdalarda kullanımına yasak getirildi.

YASAKLANAN KATKI MADDELERİ NELER?

Yönetmeliğe göre, titanyum dioksit adlı renklendirici katkı maddesi (E 171), gıda ürünlerinde kullanımına yasaklandı. Bu madde, beyaz renk vermek için bazı şekerlemelerde, sakızlarda, dondurmada ve diğer gıdalarda kullanılıyordu. Ancak yapılan araştırmalar, bu maddenin insan sağlığına zararlı olduğunu gösterdi. Bu nedenle, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren bu maddelerin gıdalarda kullanımı yasaklanacak.

Bunun yanında, pastırmanın kaplamasında renklendiricilerin kullanımına da yasak getirildi. Pastırma kaplaması, sadece doğal baharatlardan oluşacak.

Yumuşak taze peynirler dışındaki olgunlaştırılmamış peynirlerde de fosforik asit, fosfatlar, di, tri ve polifosfatlar gibi katkı maddelerinin kullanımına son verildi. Bu maddeler peynirin kalsiyum içeriğini azaltarak kemik sağlığını olumsuz etkileyebiliyordu.

Dönerde de katkı maddelerine sınırlama getirildi. Döner, kanatlı döner ve ısıl işlem görmüş sucuk ürünlerinde karragenan adlı kıvam artırıcı ve su tutucu katkının kullanımına izin verilmedi.

Yöresel helvalarda da renklendirici kullanımına yasak geldi. Helvaların rengi sadece doğal malzemelerden kaynaklanacak.

Kaymak, tahin, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünler ile baklava yapımında ise hiçbir katkının kullanımına izin verilmedi.

YÖNETMELİĞİN AMACI NE?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; yönetmeliğin amacının insan sağlığının korunması ve gıda satışında adaletin sağlanması olduğu belirtildi. 

Ayrıca, yönetmeliğin gıda katkı maddelerinin kullanımına ilişkin şeffaflığı artıracağı ve tüketicilerin bilinçli seçim yapmasına yardımcı olacağı ifade edildi.