S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu 'B+' seviyesinden 'BB-' seviyesine çıkardı. Ayrıca, kredi notu görünümünü 'durağan' olarak belirledi.
Kredi Notu Değerlendirmesi
S&P'nin yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, yetkililerin Türk lirasını istikrara kavuşturma, enflasyonu azaltma, rezervleri yeniden inşa etme ve finansal sistemin dolarizasyondan arındırılması konusunda etkili olduğu vurgulandı.
Ekonomik Göstergeler
Ayrıca, Türkiye'nin cari açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında son iki yılda kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüş, tasarruf açığının daralması ile ilişkilendirildi. Kredi derecelendirme kuruluşu, görünümün, hükümetin enflasyonu düşürme ve ekonomiyi dengeleme konusundaki hedeflerine yönelik riskleri yansıttığını belirtti.
Önemli Riskler ve Hedefler
S&P'nin açıklamasında, enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesi ve Türk lirasına olan güvenin yeniden tesis edilmesi durumunda notun yeniden yükseltilebileceği ifade edildi. Ancak, 2024 yılı için öngörülen enflasyon oranı %44'te kalırsa, enflasyonla mücadele sürecinin risk altında olacağı belirtildi.
Gelecek Öngörüleri
2025 yılında Türkiye'nin reel GSYH büyümesinin %2,3 seviyesine ulaşması beklenirken, özel tüketimin yavaşlamasının ekonomide önemli bir rol oynaması öngörülüyor. S&P, son olarak Mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu 'B' seviyesinden 'B+' seviyesine çıkarmıştı.