Ember Düşünce Kuruluşu Rüzgar Enerjisini Değerlendirdi
Uluslararası enerji düşünce kuruluşu olan Ember, Türkiye'de rüzgar enerjisi santrallerinin yerli kömür santralleriyle kesintisiz elektrik sağlama potansiyelini inceledi. Analiz, Türkiye'deki sürekli elektrik talebinin yaklaşık 20 gigavat olduğunu ortaya koydu.
Kömürün Yetersiz Performansı
Yerli kömürlü elektrik santralleri, sürekli elektrik talebini karşılamakta yetersiz kalıyor. Yerli kömür santrallerinin kapasite kullanım oranı ortalama %48 olarak belirlenirken, ithal kömür ve rüzgar santralleri bu oranın sırasıyla %71 ve %34 olduğu kaydedildi. Ayrıca, toplam 4 gigavat kapasiteli pek çok termik santralin, kapasitelerinin %50 altında çalıştığı belirtildi. Rüzgar Enerjisi Üstünlük Kazanıyor
Analiz, rüzgar santrallerinin yaklaşık %20'sinin %40'tan fazla kapasite kullanım oranıyla çalıştığını gösterdi. En düşük kapasite kullanım oranına sahip 10 santral ise tamamen yerli kömür santrallerinden oluştu.
Emisyonlarda Kömürün Rolü
Ember tarafından gerçekleştirilen çalışmada, geçen yıl kömürden üretilen 118 teravatsaatlik elektriğin Türkiye'nin en yüksek üretimi olduğuna dikkati çekildi. Kömürle çalışan santraller, 111 milyon ton karbon emisyonuna yol açarak, Türkiye'nin toplam emisyonlarının %20'sini oluşturdu.
Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, düşük kaliteli kömür yakan santrallerin enerji arz güvenliği açısından risk oluşturduğunu belirtti. Alparslan, "Özellikle yaz aylarında artan elektrik tüketimi için güneş enerjisi kritik bir öneme sahip. Temiz enerji kaynaklarıyla kömür santrallerini ikame etme planı yapmalıyız." şeklinde ifade etti.