DOLAR
34,15 -0,1%
EURO
38,14 0,14%
ALTIN
2.915,12 -0,03%
BITCOIN
2.198.891,97 2,15%

Rusya, Orta Doğu'da Bölgesel Savaş Korkusu ve Barış Mücadelesi Üzerine Açıklama Yaptı

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Orta Doğu'daki gerginliğin büyüdüğünü ve bölgesel savaş kışkırtıcılarının varlığını ifade etti.

Yayın Tarihi: 09.09.2024 18:38
Güncelleme Tarihi: 09.09.2024 18:38

Rusya, Orta Doğu'da Bölgesel Savaş Korkusu ve Barış Mücadelesi Üzerine Açıklama Yaptı

Rusya'dan Orta Doğu Açıklamaları

Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Orta Doğu'daki mevcut durumun kritik olduğunu ve geniş çaplı bir bölgesel savaşı kışkırtmaya çalışan unsurların bulunduğunu vurguladı. Lavrov, bu sorunla mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Riyad'daki Toplantıda Öne Çıkanlar

Riyad'da düzenlenen Rusya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Filistin topraklarındaki durumu ele alarak, şiddetin sonlandırılması ve insani sorunların çözülmesi için Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarının uygulanması gerektiğini ifade etti.

"ABD'nin Tekelci Politikası Başarısız Oluyor"

ABD'nin Orta Doğu politikalarına da değinen Lavrov, Washington'un bölgedeki süreçleri kontrol altında tutma çabasının başarısız olduğunu ifade etti.

Ateşkes İhtiyacı

Katar ve Mısır'ın Gazze Şeridi ile ilgili sunduğu teklifler hakkında konuşan Lavrov, bu ülkelerin makul önerilerde bulunduğunu ancak İsrail’in ek şartlar sunduğunu belirtti. Lavrov, bu durumu trajik bulduğunu ve filistin topraklarındaki krizin komşu ülkelerle olan ilişkileri de etkilediğini vurguladı.

Ukrayna ile Barış Müzakereleri

Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine de değinen Lavrov, toprak takasının gündeme gelmeyeceğini belirtti. Sorunun temelde insanların çiğnenen hakları olduğunu ifade etti.

İslam İşbirliği Teşkilatı ile İş Birliği

Lavrov, Riyad'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile bir araya gelerek Gazze'deki çatışmaların durdurulması ve BM kararları çerçevesinde müzakerelere başlanması gerektiği konularında görüş alışverişinde bulundu. Ayrıca, Rusya ve İİT arasındaki iş birliğinin artırılmasına yönelik de mutabakat sağlandı.