DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.128.283,21 0,44%

Rumeli Hisarı'nın altında 125 mertrelik tünel! Halka açılacağı duyuruldu

İBB ekipleri Rumeli Hisarı'nda yaptıkları restorasyon sırasında tam 125 metrelik bir tünel keşfetti. Aktarılanlara göre tünel, restorasyon sonrası halka açılacak!

Yayın Tarihi: 31.05.2024 18:09
Güncelleme Tarihi: 31.05.2024 18:09

Rumeli Hisarı'nın altında 125 mertrelik tünel! Halka açılacağı duyuruldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı faaliyet gösteren İBB Miras ekipleri, Rumeli Hisarı’nda yaptıkları restorasyon sırasında 125 metre uzunluğunda bir tünel keşfetti! 

Hisarda restorasyon çalışmasının yapıldığı şantiyede çeşitli açıklamalarda bulunan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tünelin yer yer 1-1.5 metre ile 3-4 metrelik yüksekliğe ulaştığını kaydetti. 125 metrelik tünelin hasarı boydan boya geçtiği ve Doğatepe yönüne doğru uzandığı da aktarıldı. Farklı kolları bulunan tünelin, başka kanallarla bağlantılı olduğunun tespit edildiği de vurgulandı. 

Polat, tünelde arkeometri çalışma metodu ile harç, malzeme ve yapım tekniği analizleri gerçekleştirileceğini kaydetti. Bugüne kadar ortaya çıkmamış tünel gibi çeşitli noktaların tek tek bu gibi yöntemlerle çıkarılacağını kaydeden Polat, farklı buluntular olduğunu da ekledi. Kamuoyuyla daha sonraki günlerde paylaşacaklarını belirterek bir dönem burada farklı fonksiyonların olduğu izleri de gün ışığına çıkarmaya başladıklarını vurguladı. 

istanbul Rumeli hasarı

Halk arasında da İstanbul’daki yer altı geçitlerinin sıklıkla konuşulduğuna dikkat çeken Polat, bölgede yoğun olarak geçiş noktalarının bulunduğunu da ekledi. Ayrıca, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından da tünelin halka ziyarete açılacağını vurguladı. 

Bilim Kurulu tarafından onaylanan projenin Prof. Dr. Can Şakir Binan, Prof. Dr. Alper İlki, Prof. Dr. Erol Gürdal ve çeşitli isimlerin de yer aldığı ekip tarafından restore ve bakım çalışmalarının yapıldığı da aktarıldı. Çalışmaların ardından ise Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Saruca Paşa ile anılan üç kulenin de ziyarete açılması bekleniyor.