DOLAR
35,19 0%
EURO
36,73 0%
ALTIN
2.968,28 0%
BITCOIN
3.361.371,42 1,91%

Romanya'da Sosyal Demokratların Koalisyon Çekilişi Siyasi Belirsizliği Derinleştiriyor

Romanya'da Sosyal Demokrat Parti (PSD) koalisyon müzakerelerinden çekilmesi, yeni hükümetin kurulmasını zorlaştırdı ve siyasi belirsizliği artırdı.

Yayın Tarihi: 22.12.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 22.12.2024 12:44

Romanya'da Sosyal Demokratların Koalisyon Çekilişi Siyasi Belirsizliği Derinleştiriyor

Romanya'da 1 Aralık'ta yapılan genel seçimlerde en yüksek oyu alan Sosyal Demokrat Parti (PSD), koalisyon müzakerelerinden çekildiğini duyurarak, yeni hükümetin kurulması konusunda zorluklar yaşanmasına sebep oldu. Bu gelişme, siyasi belirsizliği artırdı.

AB ve NATO üyesi olan Romanya'da, 1 Aralık seçimlerinin ardından bir araya gelen Batı yanlısı partilerin oluşturduğu ittifak, PSD'nin hükümet kurma görüşmelerinden çekilmesiyle sona ermiş durumda. PSD’li Başbakan Marcel Ciolacu, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, partinin yeni hükümet kurma çalışmalarına katılmayacağını ancak parlamentoda azınlık hükümetini desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

Partisi adına koalisyon ortaklarını eleştiren Ciolacu, müzakereler sırasında ortaya çıkan tutarsızlık ve saygısızlıkların kendilerini bu karara ittiğini belirtti.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis de PSD'nin çekilmesinin ardından ülkede yaşanan durumu 'siyasi kriz' olarak tanımlayarak, siyasi liderleri müzakere masasına geri dönmeye davet etti. İohannis, siyasi belirsizliğin sürdüğü bu dönemde azınlık hükümetinin iyi bir çözüm olmadığını vurguladı.

Romanya Parlamentosunda üçte bir oranda sandalye kazanan koalisyon ortakları Ulusal Liberal Parti (PNL), Romanya’nın Kurtuluşu İçin Birlik (USR) ve Romanya Macarlarının Demokratik Birliği (UDMR) ise PSD'nin kararına ilişkin yorum yapmadı. Bu durumda, partilerin nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğin artmasına sebep oldu.

Bu ittifakın, PSD'nin liderliğinde oluşturulmasının ardından 15 günden fazla sürdüğü belirtilirken, 1 Aralık seçimlerinde PSD’nin %22 oy oranıyla birinci olduğu, PNL’nin %14, USR’nin %12 ve UDMR’nin ise barajı aşarak seçimi tamamladığı kaydedildi.

Romanya'daki siyasi belirsizliğin bir diğer önemli nedeni ise iptal edilen cumhurbaşkanlığı seçimleri. Romanya Anayasa Mahkemesinin, 24 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanı seçimi ilk tur sonuçlarını iptal etmesinin ardından, yeni seçimlerin ne zaman düzenleneceği henüz netlik kazanmadı. Mahkeme, yeni bir tarih belirlenmesi gerektiğini belirtirken bu sürecin, yeni hükümetin kurulmasından sonra gerçekleştirileceği düşünülüyor.