DOLAR
34,27 -0,08%
EURO
37,66 -0,1%
ALTIN
2.913,31 0,22%
BITCOIN
2.182.655,87 -1,77%

Rodrigo Duterte Davao Belediye Başkanlığı İçin Adaylığını Açıkladı

Eski Filipinler lideri Rodrigo Duterte, Davao kentinin belediye başkanlığına aday olduğunu duyurdu. Uyuşturucuya karşı savaş tartışmaları devam ediyor.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 17:27
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 17:27

Rodrigo Duterte Davao Belediye Başkanlığı İçin Adaylığını Açıkladı

Rodrigo Duterte, Davao Belediye Başkanlığı İçin Adaylığını Duyurdu

Filipinler'in eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, geçmişte başlattığı tartışmalı "uyuşturucuya karşı savaş" operasyonlarıyla gündeme gelmiş, bu süreçte binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan uygulamalarıyla ciddi eleştiriler almıştı. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından "insanlığa karşı suç" kapsamındaki iddialar üzerine, Duterte, Davao kenti belediye başkanlığı için aday olacağını açıkladı.

Belediye Başkanlığı İçin Adaylık Başvurusu Yapıldı

2016 yılında devlet başkanlığını kazanmadan önce yaklaşık 20 yıl Davao Belediyesi'ni yöneten Duterte, Seçim Komisyonu'na adaylık başvurusuyla ilgili belgeleri teslim etti. Ayrıca, mevcut Davao Belediye Başkanı Sebastian Duterte, başkan yardımcılığı için yarışacağını açıkladı.

Tartışmalı Uyuşturucuya Karşı Savaşın Ardından

Duterte, 9 Mayıs 2016'da yapılan seçimlerde oyların %38,55'ini alarak başkanlık koltuğuna oturmuştu. Yolsuzlukla mücadele ve şeffaflık vurgusu yapan Duterte, seçimlerinde yüksek suç oranlarını düşürme ve halk güvenini artırma taahhüdünde bulundu.

Göreve gelmesiyle birlikte başlattığı geniş kapsamlı uyuşturucuya karşı mücadele operasyonları, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından 12 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği gerekçesiyle eleştirildi. İnsan hakları savunucuları, ölümlerin yargısız infaz niteliğinde olduğunu öne sürerken, Duterte'nin yönetimi bu iddiaları güvenlik güçlerinin sadece silahlı direniş gösterenlere karşı harekete geçtiği şeklinde yanıtladı.

UCM'nin Soruşturmaları ve Filipinler'in Çekilmesi

UCM Başsavcısı Fatou Bensouda, Duterte hakkındaki şikayetler üzerine insanlığa karşı suçlar konusunda ön inceleme başlatmıştı. Filipinler, 17 Mart 2018'de UCM'den çekilse de, bu durum mahkemeye kadar işlenen suçlara dair soruşturmalar üzerinde herhangi bir engel teşkil etmedi. Roma Statüsü'ne göre, bir ülkenin UCM'ye üyeliği, çekilme bildiriminden bir yıl sonra sona ermektedir. UCM, Duterte'nin uygulamalarını inceleme kararı almış ve durum uluslararası düzeyde tartışmalara yol açmıştı.