2024 Yılı Birleşme ve Devralma İncelemeleri
Rekabet Kurumu, 2024 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporunu yayımladı. Rapora göre, 2023 yılında toplam 311 birleşme, devralma ve özelleştirme işlemi incelendi.
Türkiye Kökenli Şirketler Üzerindeki İşlemler
Özelleştirmeler hariç, bu işlemlerden 131'inde hedef şirket Türkiye kökenli oldu. Bu işlemlerin toplam bedeli ise 191 milyar 917 milyon lira olarak tespit edildi. Ayrıca, özelleştirmeye ilişkin 6 işlem için toplam 31 milyar 363 milyon lira değerinde inceleme yapıldı.
Sonuç olarak, bu dönem içerisinde Türkiye kökenli şirketler için bildirilen işlemlerin toplam bedeli yaklaşık 223 milyar lira oldu.
İşlem Dağılımı ve Sektörel Veriler
2023 yılında Türkiye kökenli şirketlerle gerçekleştiren birleşme ve devralmalarda en çok işlem 23 ile bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler alanında bulunmaktadır. En yüksek işlem değeri ise mağazalar, tezgahlar ve pazar yerleri dışında yapılan perakende ticaret alanlarına aittir.
İncelenen 6 özelleştirmenin ise elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörlerinde olduğu gözlemlendi. En yüksek bedelli özelleştirme, 16 milyar 522 milyon lira ile kültür ve sanat alanında kaydedildi.
Yabancı Yatırımcılar ve İşlem Süreleri
Yabancı yatırımcılar, 2023 yılı içerisinde Türkiye kökenli şirketlere yönelik 47 ayrı birleşme ve devralma işlemi öngördü. Bu işlemların toplam yatırım tutarı 99 milyar lira olarak kaydedildi. Yabancı yatırımcılar arasında işlem bazında ilk sırada Hollanda (7 işlem), ikinci sırada ise Fransa (6 işlem) yer aldı.
Ayrıca, yurt dışında gerçekleştirilen 164 birleşme ve devralma işlemi incelenmiş olup, bu işlemlerde bildirilen toplam işlem bedeli 17 trilyon 186 milyar lira olarak ortaya çıktı.
Karar Süreçleri
Rekabet Kurulu, birleşme ve devralma işlemlerini son bildirim tarihinden itibaren ortalama 12 günde karara bağladı. Söz konusu dönemde 2 işlem ise nihai incelemeye alındı.