Rekabet Kurulu, Bonus Sözleşmeleri Üzerine İncelemesini Sonlandırdı
Rekabet Kurulu, Türkiye Garanti Bankası AŞ'nin kapsamındaki "Bonus Kredi Kartı Program Paylaşımı" sözleşmeleri ile eklerine ilişkin incelemesini sonuçlandırdı. İnceleme, Rekabet Kurumunun resmi internet sitesinden duyuruldu.
Açıklamaya göre, Türkiye Garanti Bankası'nın "Bonus Kredi Kartı Program Paylaşımı" çerçevesinde, Alternatif Bank AŞ, Denizbank AŞ, ICBC Turkey Bank AŞ, ING Bank AŞ, Şekerbank Türk AŞ, Türk Ekonomi Bankası AŞ ve Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ ile yaptığı sözleşmelerin durumu değerlendirildi.
İnceleme Sonuçları
Rekabet Kurulu, Bonus Sözleşmeleri'nin üye iş yerlerine birden fazla Bonus üyesi banka ya da ödeme kuruluşunun aynı anda POS sunamaması ve Bonus programına üye bankaların ortak markalı kart programlarına katılmaması gibi hükümlerin bireysel muafiyetten yararlanabileceğine karar verdi. Ancak, bazı hükümlerin rekabeti gereğinden fazla kısıtladığı gerekçesiyle bu sözleşmelerin mevcut haliyle bireysel muafiyetten yararlanamayacağı belirtildi.
Özellikle, Bonus Programı'na dahil bir üye iş yerinin, üyelik sözleşmesinin sona ermesinin ardından 1 ay boyunca diğer bankalar ile yeni görüşmeler yapamayacak olması uygulaması sona erdirildi. Kurul, taksitli işlemlerin bu süre zarfında yapılamaz hale gelmesini makul bulmadı.
Sözleşmelerdeki Değişiklikler
Bonus programına üye bankaların, programdan çıkması durumunda ihraç ettikleri Bonus kartlarının logosuz hale getirilmesi için belirlenen süre 6 ayın yetersiz olduğunu belirterek bu sürenin en az 9 aya çıkarılmasını önerdi. Ayrıca, program üyeleri arasında karşılıklı kampanya düzenlenmesinin kısıtlamalarına dair bazı hükümler kaldırıldı.
Rekabet Kurulu, söz konusu sözleşmelerin koşullarının karşılanması durumunda Rekabetin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde muafiyet alabileceği sonucuna vardı ve bu sözleşmelerin 9 ay içinde tadil edilmesi veya diğer alternatiflerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Son olarak, alınan kararların, soruşturma açılan tarafların yasaları ihlal ettiği anlamına gelmediği belirtildi.