DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.150.461,48 0,1%

QUAD Zirvesi: Biden'ın Liderliğinde Çin ile Rekabet Gündemde

QUAD Zirvesi, Biden'ın ev sahipliğinde Çin'in Hint-Pasifik'deki etkisi ve bölgesel işbirliği üzerine yoğunlaştı.

Yayın Tarihi: 22.09.2024 02:00
Güncelleme Tarihi: 22.09.2024 02:00

QUAD Zirvesi: Biden'ın Liderliğinde Çin ile Rekabet Gündemde

QUAD Zirvesi'nde Çin ile Rekabet Ele Alındı

ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) Liderler Zirvesi'nde, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki etkisi ve rekabet konuları masaya yatırıldı.

Bölgesel Güvenlik İçin İşbirliği Vurgusu

Biden, Delaware'de bir araya gelen QUAD liderleriyle, hem ikili hem de bölgesel meselelerde geniş bir değerlendirme yaptı. Zirvede Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer aldı.

Stratejik İşbirliğine Önem Verildi

Zirvenin açılışında liderler, ABD-Çin rekabetinin geleceği ile ilgili Biden’ın "müttefiklerle güçlü işbirliği" mesajına destek verdi. Biden ayrıca, QUAD'ın, bölgedeki demokratik ülkeler için vazgeçilmez olduğunu ifade etti.

Çin'in Askeri Varlığına Karşı Rekabet Unsurları

Zirve sırasında, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki askeri varlığının artışı, Tayvan Boğazındaki gelişmeler ve ticari faaliyetlerin akışı gibi bölgesel meseleler ele alındı. Modi, bu konularla ilgili "Hepimiz kurala dayalı uluslararası düzeni destekliyoruz" dedi.

QUAD'ın Tarihçesi

İlk kez 2004'te yaşanan doğal felaketten sonra insani yardımlar için bir araya gelen ABD, Avustralya, Hindistan, ve Japonya, 2007'de QUAD'ı resmileştirdi. 2017'de yeniden canlandırılan bu forum, Çin'in etkilerine karşı işbirliğini güçlendirmek amacıyla düzenli toplantılar yapıyor.