DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.145.074,93 0,35%

Putin ve Li Çiang, Çin ile Ekonomik İşbirliği Üzerine Görüşmelerde Bulundu

Putin, Çin ile uzun vadeli ekonomik projeler ve işbirliği için planlar geliştirdiklerini duyurdu.

Yayın Tarihi: 21.08.2024 16:03
Güncelleme Tarihi: 21.08.2024 16:03

Putin ve Li Çiang, Çin ile Ekonomik İşbirliği Üzerine Görüşmelerde Bulundu

Putin, Çin ile Ekonomik İşbirliği Vurgusu Yaptı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin ile ticari ilişkileri güçlendirme yolunda büyük adımlar attıklarını ifade etti. Moskova'daki Kremlin Sarayı'nda Çin Başbakanı Li Çiang ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Ülkelerimiz arasında uzun yıllara yayılacak büyük ölçekli ortak projelerin yanı sıra ekonomik ve insani işbirliklerimiz mevcut," dedi.

İki Ülke Arasında Anlaşmalar İmzalandı

Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin'de yapılan toplantılardan elde ettikleri sonuçları değerlendirerek, Şi'nin bu yıl Kazan'da yapılacak BRICS zirvesine katılmasını beklediğini dile getirdi. Li'nin Moskova ziyareti çerçevesinde birçok anlaşmanın imzalandığını belirten Putin, ticari ilişkilerin başarılı bir şekilde ilerlediğini vurguladı.

Li Çiang'dan Yorumlar

Görüşmede söz alan Li Çiang, Rusya'nın Putin liderliğinde son 12 yılda istikrarlı bir ekonomik büyüme kaydettiğini belirtti. 2023'ün ilk yarısında Rus ekonomisinin %4,7 büyüdüğünü ifade eden Li, ikili ilişkilerin "eşi benzeri görülmemiş" bir seviyeye ulaştığını aktardı. "Vardığımız anlaşmaları en yüksek seviyede uygulamaya ve işbirliğimizi sürekli genişletmeye hazırız," diye ekledi.

Toplantıda İmzalanan Anlaşmalar

Li'nin Moskova ziyareti sırasında Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile de bir görüşme gerçekleştirdiği ve 29. Rusya-Çin Hükümet Başkanları Toplantısı'na katıldığı belirtildi. Toplantının ardından enerji, lojistik, gümrük, eğitim ve kimya gibi alanlarda önemli anlaşmalar imzalandı.

Rusya ile Çin arasındaki diplomatik ve ekonomik ilişkiler, özellikle Ukrayna savaşının ardından önemli bir ivme kazandı. İki ülkenin ticaret hacminin geçen yıl %26,3 artarak 240,1 milyar dolara çıktığı kaydedildi.