DOLAR
34 0%
EURO
37,85 0%
ALTIN
2.819,23 0%
BITCOIN
1.969.994,58 0%

Putin'den TürkAkım Vurgusu ve Ekonomi Değerlendirmesi

Putin, Ukrayna'nın gaz anlaşmasını uzatmaması durumunda TürkAkım üzerinden sevkiyat artabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 12:39
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 12:39

Putin'den TürkAkım Vurgusu ve Ekonomi Değerlendirmesi

Putin’den TürkAkım Açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Avrupa’ya yönelik doğal gaz sevkiyatına ilişkin mevcut anlaşmayı uzatmadığı takdirde alternatif güzergahların değerlendirilerek TürkAkımı gibi hatlar üzerinden gaz sevkıyatının artırılabileceğini ifade etti.

Doğu Ekonomi Forumu'nda Önemli Açıklamalar

Vladimir Putin, Rusya'nın Vladivostok şehrindeki Doğu Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Sevkiyat diğer güzergahlardan, özellikle de TürkAkımı üzerinden olacaktır. Kısmen Mavi Akım üzerinden de gaz sevk edilebilir, ancak bu sadece iç tüketim için geçerlidir." dedi.

Telegram CEO’sundaki Gözaltı Olayı

Putin, Pavel Durov'un Fransa'daki gözaltını "anlaşılmaz" bulduğunu ve Telegram’ın da dahil olduğu platformların, ekonomi veya güvenlik açısından zararlı yapılara karşı kullanılacağını belirtti. Aynı zamanda, yıllar önce Durov ile bir iş toplantısında bir araya geldiğini hatırlatan Putin, Rusya’nın himayesi altında herhangi bir sorun yaşanmadığını ekledi.

Ukrayna ile Gaz Transit Anlaşması

Ukrayna ile mevcut gaz transit sözleşmesinin bu yıl içinde sona ereceğini hatırlatan Putin, Ukrayna’nın sözleşmesini uzatmaması halinde Avrupa’ya yapılan gaz sevkiyatının azalacağını söyledi: "Ancak bu tamamen onların kararıdır. Başka güzergahlar üzerinden, özellikle TürkAkımı ile gaz göndermeye devam edebiliriz."

Almanya ile Gaz Anlaşmaları

Putin, Almanya’nın Ukrayna ve Türkiye üzerinden doğal gaz alabileceğini belirtirken, Baltık Denizi'nden geçen Kuzey Akım hattı ile gaz alamayacaklarını ifade etti. Bu durumu "şizofreni" olarak nitelendiren Putin, "Eğer gaz istemiyorlarsa, almak zorunda değiller ama diğer alternatiflerden sevkiyatımızı kademeli olarak artıracağız.” dedi.

Rus Ekonomisinin Durumu

Konuşmasında Rus ekonomisine de değinen Putin, ticarette dolardan uzaklaşmadıklarını, tam tersine, Rusya’nın dolardan dışlandığını açıkladı. BRICS ülkeleri ile yapılan ticaretin %65'inin ulusal para birimleri ile gerçekleştirildiğinin altını çizen Putin, "30’dan fazla ülke, BRICS’e katılmak için işbirliği yapma isteğini belirtti." dedi. Rus ekonomisinin bu yılın ilk yarısında %4,6 büyüdüğüne dikkat çeken Putin, geçen yılki büyüme oranının üzerine çıkılması bekleniyor.” şeklinde konuştu.