DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,24 0%
BITCOIN
1.969.383,94 0%

Putin'den Astana'da önemli açıklama: Anlaşma sağlanmadan Ukrayna'da ateşkes mümkün değil

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan'daki Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde Ukrayna'da ateşkes sağlanmasının anlaşma yapılmadan mümkün olmadığını belirtti. Detaylar haberimizde...

Yayın Tarihi: 04.07.2024 22:32
Güncelleme Tarihi: 04.07.2024 22:32

Putin'den Astana'da önemli açıklama: Anlaşma sağlanmadan Ukrayna'da ateşkes mümkün değil

ASTANA'DA ŞİÖ ZİRVESİ: PUTİN'İN AÇIKLAMALARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet Başkanları Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Zirve sonrasında Rus basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, Ukrayna'da anlaşma sağlanmadan ateşkesin mümkün olmadığını söyledi.

Putin, Rusya'nın orta ve kısa menzilli füze sistemleri üretimine başlamaya hazırlandığını belirtti. Üretim için gerekli talimatların verildiğini ifade eden Putin, Amerikan yapımı füze sistemlerinin dünyanın herhangi bir noktasında konuşlandırılması durumunda Rusya'nın mütekabiliyet gereği hareket etme hakkını saklı tuttuğunu vurguladı. "Bu saldırı sistemlerini üretmeye başlamamız ve gerekirse güvenliğimizi sağlamak için bunları nereye konuşlandıracağımıza karar vermemiz gerekiyor," dedi.

ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump’ın Ukrayna’daki savaşı bitirmeye yönelik söylemlerine de değinen Putin, "Bunu oldukça ciddiye alıyoruz. Olası tekliflerini ve bunu nasıl yapacağını elbette bilmiyorum. Ancak söylediklerinde samimi olduğundan şüphem yok," ifadelerini kullandı. Putin, ABD’deki seçimlerin ardından yeni kabinenin kurulmasını beklediklerini ve Rusya’nın ABD ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

RUSYA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDEKİ SORUNLAR

Rusya-Türkiye ilişkileri hakkında da konuşan Putin, "Rusya-Türkiye ilişkilerinde en büyük sorun nedir? Ne veya kim bize sorun yaratıyor?” şeklindeki soruya, "Ne bize sorun yaratıyor iyi biliniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi iradesi bu konuda bize yardımcı oluyor. Teknik anlamda ödemelerde sorun var. Türk ortaklarımız bize dün ticaret hacminin 63 milyardan 55 milyar dolara gerilediğini iletti," yanıtını verdi. Putin, mevcut durumun yerel üretim ve ikili ilişkilerin gelişimiyle ilgili olduğunu belirterek, "Tüm sorunlar çözülebilir," ifadesini kullandı.

TALİBAN VE TERÖRLE MÜCADELE

Rusya’nın Taliban’ı ne zaman terör örgütü listesinden çıkaracağına yönelik soruya Putin, "Genel olarak Taliban'ın ülkedeki gücü kontrol ettiğinden yola çıkmalıyız. Bu anlamda Taliban terörle mücadelede bizim kesinlikle müttefikimizdir," yanıtını verdi. Taliban’ın Afganistan’da istikrarlı bir durum istediğini belirten Putin, "Taliban'dan defalarca bizimle ve terörle mücadele yolunda çalışmaya hazır olduklarına dair sinyaller aldık," dedi.

UKRAYNA SAVAŞI VE ATEŞKES KONUSU

Putin, Ukrayna ile müzakereleri reddetmediklerini belirterek, "Sorun şu ki çatışmayı arabulucuların yardımıyla ve yalnızca onlar aracılığıyla sonuçlandırmak bana pek mümkün görünmüyor. Her şeyden önce, bir arabulucunun nihai belgeleri imzalama yetkisine sahip olması pek olası değil," dedi. Arabuluculuk konusunu genel olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirten Putin, "Örneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’daki müzakere sürecinde yaptığı gibi," ifadesini kullandı.

UKRAYNA'NIN ADIMLARI VE ATEŞKES

Putin, Ukrayna tarafının anlaşma sağlanması yönünde adım atması gerektiğini vurgulayarak, "Ancak bu adımların vazgeçilmez ve Rusya için uygun olması gerekiyor. Anlaşma sağlanmadan ateşkesin sağlanması mümkün değil. Ukrayna'nın atacağı adımlardan emin olmadan ateşkes sağlanamaz," şeklinde konuştu.

Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin görev süresinin sona erdiğini belirterek, "Ukrayna’daki yönetici 'elit kesim', yasa dışı şekilde iktidarda bulunuyor ve (Ukrayna Devlet Başkanı'nın) yetkilerinin onaylanması için Anayasa Mahkemesine başvuruda bile bulunmuyor. Ukrayna Anayasa Mahkemesinin 2015’te kabul ettiği yasaya göre, başkanın görev süresi 5 yıl ve bu sürenin Anayasa’ya uygun şekilde uzatılması için herhangi bir gerekçe yok," dedi.

Putin'in açıklamaları, Rusya'nın Ukrayna'da ateşkes sağlanması için anlaşma yapılması gerektiği yönündeki tutumunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Ayrıca, ABD ile ilişkilerde ve füze sistemleri konusunda da önemli mesajlar veren Putin, Rusya'nın güvenliği ve uluslararası ilişkilerdeki stratejik hedeflerine yönelik kararlılığını vurguladı.