Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

PTT’den elektriğe yapılan yüzde 38 zammı ortadan kaldıran destek! Faturayı götürmek yetecek

Dar gelirli için cebinden daha fazla çıkacak olan yeni oranlar zor bir döneme girileceğini ifade ederken, bu zorlu süreci en aza indirmek adına hükümet tarafından destekler de sağlanmaya devam ediyor. Hükümet tarafından Aile Bakanlığı aracılığı ile destek ödemeleri yapılmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 10.07.2024 12:09
Güncelleme Tarihi: 10.07.2024 12:09

PTT’den elektriğe yapılan yüzde 38 zammı ortadan kaldıran destek! Faturayı götürmek yetecek

Temmuz ayı itibari ile geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 38 zam uygulaması devreye girdi. Enerji fiyatlarında devreye giren bu dev zamdan en çok etkilenecek olan kesimin dar gelirliler olduğu biliniyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) tarafından yapılan açıklamada uzun zamandır enerji fiyatlandırmasının stabil seyretti ve son zamanlarda maliyetin altında kaldığı belirtilmişti. Bu kapsamda ay başında yüzde 38 zam yapılması gerekliliği bildirilmişti. Bu uygulamanın ise Temmuz ayı faturalarına yansıyacağı açıklandı.

tl

ELEKTRİK DESTEĞİ BAŞVURUSU

Dar gelirli için cebinden daha fazla çıkacak olan yeni oranlar zor bir döneme girileceğini ifade ederken, bu zorlu süreci en aza indirmek adına hükümet tarafından destekler de sağlanmaya devam ediyor. Hükümet tarafından Aile Bakanlığı aracılığı ile destek ödemeleri yapılmaya devam ediyor. Sürekli ya da tek seferlik destekler dar gelirlinin ekonomisini koruması adına ödeniyor. Yapılan zamlar sonrasında en çok dikkat çeken desteklerden biri de elektrik tüketim desteği olarak bilinirken söz konusu destekte ödemeler PTT aracılığı ile hanedeki birey sayısına ve kullanılan tüketim kilovatına göre değişkenlik gösteriyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, dar gelirli vatandaşlara yönelik iki ana elektrik tüketim desteği programı yürütüyor. İlki "Asgari Elektrik Tüketim Desteği" olarak bilinirken diğer destekte "Tıbbi Cihaz Elektrik Sarf Desteği" olarak PTT tarafından ödenmektedir. Kronik hastalıkları bulunup da cihaz bağımlısı olan bireye sağlanan bu destek tutarı ile ilk kategoride yer alan desteğin tutarı değişkenlik göstermektedir.

tl

ELEKTRİK DESTEĞİ TUTARI

1-2 kişilik hanelere 112 TL aylık elektrik tüketim desteği sağlanmaktadır. 3 kişinin yaladığı haneye 150 TL, 4 kişilik haneye 187 TL, 5 ya da üzeri kişi sayısına ise 225 TL destek sağlanmaktadır. Söz konusu destekten faydalanabilmek için başvuru şartlarının tamamlanması gerekmektedir Haneye giren maaş tutarının önemli olduğu başvuru şartlarında kimlik ile PTT’ye gidip fatura tutarı belirlenen tutarda düşürülmektedir. tıbbi cihaz elektrik sarf desteği için SYDV'ye başvuru yapılması zorunluluğu bulunmaktadır.