Alışverişte Eti En Son Alın
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, mutfak alışverişlerinde etlerin en son alınması gerektiğini belirtti. Bu yöntemle, olası bozulma ve halk sağlığı problemlerinin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Gürbüz, kırmızı etin, uygun koşullarda muhafaza edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti. Yüksek değerli protein, B grubu vitaminleri ve mineral kaynağı olan etin, çok kısa sürede bozulmaya yatkın olduğunu vurguladı.
Mikrobiyal Kontaminasyon Riskleri
Gürbüz, etlerin taşınma, muhafaza edilme ve satın alma süreçlerinde mikrobiyal kontaminasyona maruz kalabileceğini söyledi. Ayrıca, etlerin hijyen koşullarına uygun market veya kasaplardan alınması gerektiğini dile getirdi.
Alışveriş esnasında etlerin, en son aşamada alınması ve satın alındıktan hemen sonra evde saklanması gerektiğini belirten Gürbüz, bu tür önlemlerin mikroorganizmaların faaliyetlerinin azaltılması açısından son derece önemli olduğunu ifade etti.
Soğuk Muhafaza ve Tüketim Süresi
Etlerin evde buzdolabının soğutucu kısmında ya da derin dondurucuda saklanması gerektiğini vurgulayan Gürbüz, etlerin soğutucu kısmında sürelerin kısıtlı olduğunu belirtti. Özellikle kıyma gibi ürünlerin dayanma süresinin 1-2 günü geçmemesi gerektiği konusunda uyardı.
Gürbüz, endüstriyel sistemde etlerin -35 derece Celsius'ta şok dondurulmasıyla muhafaza süresinin 1 yıla kadar çıktığını, ancak evdeki derin dondurucularda bu sürenin 6 ayla sınırlı olması gerektiğini ifade etti. Kıyma ya da kuşbaşı etlerin ise yaklaşık 3-4 ay süreyle saklanabileceğini aktardı.
Gürbüz, geçen Kurban Bayramı'ndan kalan etlerin bir an önce tüketilmesi gerektiğini, aksi takdirde olası halk sağlığı sorunlarıyla karşılaşılabileceğini vurgulayarak tüketicileri bilinçli olmaya davet etti.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, olası bozulmasının önüne geçmek için mutfak alışverişinde etin en son alınması gerektiğini ifade etti.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, olası bozulmasının önüne geçmek için mutfak alışverişinde etin en son alınması gerektiğini ifade etti.