Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Pırasa sevmeyene bile sevdirecek tarif bulundu! Pırasa dolması tarifi ile parmaklarınızı yiyeceksiniz

Pırasa sevmeyen bile bu tarife bayılıp gidecek! Sadece evde yarım saate hazırlayacağınız bu tarifle hem çocuklarınız hem de sizler parmaklarınızı yiyeceksiniz. İşte pırasa dolması tarifi...

Yayın Tarihi: 19.01.2024 16:23
Güncelleme Tarihi: 19.01.2024 16:23

Pırasa sevmeyene bile sevdirecek tarif bulundu! Pırasa dolması tarifi ile parmaklarınızı yiyeceksiniz

Pırasa sevmeyenlere güzel bir tarif yapıp sevdirmek istiyorsanız müjdenizi isteriz! Lezzeti ile bayılıp gideceğiniz pırasa dolması tarifi sizlerle. Pazardan 1 kg pırasanızı alın gerisi yarım saatte hazır. Akşam sofralarınızın, atıştırmalık öğünlerinizin vazgeçilmezi olacak bu pırasa dolması tarifinin lahana dolmasından çok bir farkı yok. Üstelik lahana dolmasından çok daha lezzetli! İşte lezzeti ile bayılıp gideceğiniz yumuşacık pırasa dolması tarifi...

PIRASA DOLMASI TARİFİ MALZEMELERİ

  • 6 tane iri pırasa (alırken en kalınını seçin)
  • 2 tane orta boy soğan
  • Sıvı yağ
  • 2 su bardağı ölçüsünde pirinç
  • Yarım su bardağı ölçüsünde bulgur
  • 250 gram kıyma (isteğe bağlı ben kullanmadım)
  • 1 çay kaşığı ölçüsünde pul biber, reyhan, sumak,
  • Tuz
  • 1.5 yemek kaşığı ölçüsünde salça (domates)
  • Sıcak su 

PIRASA DOLMASI TARİFİ

PIRASA DOLMASI TARİFİ YAPILIŞI 

  1. İlk etapta market veya pazardan en iri ve en kalın pırasalarınızı seçin. Böylelikle pırasanızı yapmanız sizler için daha kolay olacaktır.
  2. İlk etapta pırasaların iç harcını hazırlayarak tarife başlıyoruz. Soğanları küp küp doğrayarak, tavanın dibini kaplayacak şekilde sıvı yağı ile güzelce kavuruyoruz. 
  3. Baharatları ve salçalıyı ekleyerek, pirinç ve bulgur eklemesini de yapıp güzelce kavuruyoruz.
  4. Tuzunu attıktan sonra üzerine çıkacak kadar kaynamış suyumuzu ekliyoruz.
  5. Orta ateş üstünde ara ara karıştırarak suyun çekmesini bekliyoruz.
  6. Su çektiği zaman ocağın altını kapatarak dinlenmesi için bir kenara alıyoruz.
  7. Büyükçe bir tencerenin içersinde su kaynatarak içerisine bir tatlı kaşığı ölçüsünde tuz atıyoruz ve dört parmak genişliğinde kesikler atarak pırasalarımızı haşlamaya başlıyoruz.
  8. 5 - 10 dakika arası haşlanması pırasalar için yeterli olacaktır. Yumuşadığını anladığınız zaman pırasalarınız hazır demektir.
  9. Soğuduğu zaman bir tabağını üzerine serip zarlarını temizleyip iç harcımızı ekliyoruz ve sarıyoruz.
  10. Yan yana dizmek dolmalarımızın açılmasının ve patlamasının önüne geçecektir.
  11. Tencerenin en dibine sarılmayacak pırasalardan dizebilirsiniz. Böylelikle suyunu hızlı çektiği zaman dibinin yanmasının önüne geçmiş olursunuz. 
  12. En üste de kalan yapraklarınızı dizebilirsiniz. 
  13. Pişirme esnasında üzerine sıvı yağ gezerek salçalı su yapıp dolmalarınızın üzerine çıkacak kadar da sıcak salçalı suyu ekliyoruz.
  14. Kaynayana kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra ise en küçük ocakta kısık ateş üzerinde 35 dakika kadar pişiriyoruz.
  15. Üzerine limon dilimleri ile servis ederseniz bol limonlu harika bir lezzeti tatmış olacaksınız. Şimdiden herkese afiyet olsun!