DOLAR
34,24 -0,03%
EURO
37,61 0%
ALTIN
2.914,82 0,17%
BITCOIN
2.172.845,36 -1,39%

Pazartesi 09.00'a dikkat! Asgari ücretliye 68.000 TL, memura 192.000 TL karar verildi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından gün gün yeni ekonomik gelişmeler açıklanmaya devam ediyor.

Yayın Tarihi: 22.06.2024 09:48
Güncelleme Tarihi: 22.06.2024 09:48

Pazartesi 09.00'a dikkat! Asgari ücretliye 68.000 TL, memura 192.000 TL karar verildi

 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından gün gün yeni ekonomik gelişmeler açıklanmaya devam ediyor. Son aylarda TCMB ve hükümet tarafından alınan sıkı para politikaları gereği vatandaşa sağlanan kısıtlamalar devam ediyor. Bu kısıtlamalardan ilk başta geleni kredi ve kredi kartı ile alakalı gelişmeler olurken, kredi kartı limitlerine yönelik önemli düzenlemeler yapılacağı açıklandı. Bayramdan önce açıklanan kredi kartı limit düzenlemesi ile alakalı Pazartesi gününden itibaren yeni kurallar devreye girecek. Onayı verilecek olan durumun kart limitlerine yansıyacağı açıklanırken bu durumdan da en çok etkilenen vatandaş olacak.

KONTROLSÜZ ALIŞVERİŞE SON

Artan enflasyuon oranı ürün ve hizmetlere zam olarak yansımaya devam ediyor. Maaşları eriten zamlar sayesinde vatandaş ihtiyacını kredi ya da kredi kartları üzerinden sağlıyor. Aretan kredi kartı kullanımı da limit bolluğu sebebiyle konotrolsüzlüğü ortaya çıkartırken, vatandaş borç batağı içinde boğulabiliyor. Hükümet tarafından bu gidişata dur demek adına alınan yeni kararlarda kredi kartı lmitlerine düzenleme geliyor. Bu uygulamanın bu risklerin önüne geçilmesi ve bilinçli tüketim teşvik edilmesi amacıyla getirileceği tahmin ediliyor. Peki kredi kartı kısıtlaması nasıl olacak?

kk

MAAŞA GÖRE LİMİT BELİRLEMESİ

Günümüzde kart limirleri maaşların kat be kat üzerinde seyrediyor. Kredi kartı ile alışveriş yapmak ilk baş bedava alışveriş gibi gelse de geri ödenmesi konusunda vatandaşın cebini boşaltmakta. Yeni düzenleme kapsamında kredi kart limitlerinin  kullanıcının yıllık maaşına göre şekilleneceği açıklandı. Asgari ücretliler: 4 katına kadar limit

Memurlar: 6 katına kadar limit

Diğer çalışanlar: 8 katına kadar limite sahip olacağı konuşulurken söz konusu uygulama için bankalara Pazartesi gününden itibaren bildiri gönderilecek. 

ASGARİ ÜCRETLİNİN KREDİ KARTI LİMİTİ

Senelik gelire göre şekillenecek olan kredi kartı limiti hesaplamasında asgari ücretlinin maksimum kart limiti toplamı 68 bin liraya kadar çıkabilecek. Tek kart olması durumunda en fazla limit bu olacak iken farklı kartların da toplam limitleri en fazla bu tutar kadar olabilecek.

KARTLARA KADEMELİ DÜŞÜŞ

Mevcut olarak yüzbinlerce lira limiti olan vatandaşın kredş kartı limiti yeni maaş hesaplamalasına göre kademeli olarak düşürülecek. 

Kredi kartı limitlerinde yaşanacak olan bu düşüş ile birlikte, kredi kartı borç batağından kurtarılmak hedefleniyor. Öte yandan tüketicinin bilinçli harcama yapma konusunda bilinçli davranmasına teşvik edileceği de tahmin ediliyor