DOLAR
34,22 -0,01%
EURO
37,23 0,02%
ALTIN
2.925,27 0,1%
BITCOIN
2.289.714,64 -0,35%

Paşinyan'dan Nahçıvan'a Ulaşım Açıklaması

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki yolların açılmasına yönelik hazır olduklarını ifade etti.

Yayın Tarihi: 10.09.2024 14:36
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024 14:36

Paşinyan'dan Nahçıvan'a Ulaşım Açıklaması

Paşinyan'dan Barış Kavşağı Açıklaması

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki ulaşım yollarının "Barış Kavşağı" projesi çerçevesinde açılmasına hazır olduğunu duyurdu.

Erivan Diyaloğu 2024 Forumunda Konuştu

Paşinyan, 9-11 Eylül tarihlerinde Erivan’da gerçekleştirilen ve YouTube üzerinden yayımlanan "Erivan Diyaloğu 2024" forumunun açılışında bu açıklamayı yaptı. Başbakan, Güney Kafkasya bölgesinde barış ve istikrarın sağlanmasının gerçekçi bir vizyon haline geldiğini belirtti.

Barış Anlaşması Üzerinde Mutabakat

Azerbaycan ile imzalanacak barış anlaşması üzerinde büyük ölçüde mutabakat sağlandığını ifade eden Paşinyan, anlaşma taslağında giriş bölümüyle 13 maddede tam, 3 maddede kısmi mutabakat sağlandığını kaydetti. Paşinyan, bu maddelerden birinin müzakerelerin ortak bir mekanizma üzerinden sürdürülmesi olacağını belirtti.

Diplomatik İlişkiler ve Ulusal Meclis Onayı

Başbakan, mutabakata varılan metinle "Barış ve İlişkilerin Tesisi Anlaşması"nın en kısa sürede imzalanmaya hazır olduğunu söyleyerek, Azerbaycan ile barış anlaşmasının, Ulusal Meclis tarafından onaylanmasının ardından geçerli olacağını vurguladı.

Sınır Belirleme Çalışmaları

Azerbaycan ile sınır belirleme konusunda olumlu gelişmeler olduğuna da dikkat çeken Paşinyan, bu konuda çalışan komisyonlar arasında imzalanan yönetmeliklerin iç onay sürecinde olduğunu aktardı.

Ulaştırma Projesinin Önemi

"Barış Kavşağı" projesinin hayata geçirilmesiyle demir yolu ve otoyolların yanı sıra elektrik, doğal gaz ve diğer nakil hatlarının açılacağının altını çizen Paşinyan, bu projenin sadece iki ülke için değil, Türkiye, İran, Rusya ve Avrupa arasında da önemli bir ulaşım ağı sağlayacağını belirtti.

Güvenlik Endişeleri

Paşinyan, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki yolların güvenliğinin sağlanması noktasında üçüncü ülkelere karşı olduklarını ifade edip, bu yolların geçtiği Ermenistan toprakları üzerindeki güvenliğin kendilerine verildiğini savundu.