Parkinson hastalarının yürümesini iyileştirebilecek ve düşmesini azaltabilecek bir robotik iskelet geliştirildi!

Harvard ve Boston Üniversitesi'nin ortak bir şekilde geliştirdiği robotik dış iskeleti, Parkinson hastalarında yürümeyi iyileştirebilir ve düşmeleri azaltabilecek.

Yayın Tarihi: 08.01.2024 12:05
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 12:05

Parkinson hastalarının yürümesini iyileştirebilecek ve düşmesini azaltabilecek bir robotik iskelet geliştirildi!

Parkinson hastalığı olan kişilerde "donma", yürüme yeteneğini etkileyen ve düşme olasılığını artıran sık görülen bir sorun olarak biliniyor. Bu belirti, insanların yürürken ayaklarının dengesini kaybetmelerine ve tamamen durmadan önce adımlarını kısaltmalarına neden oluyor.

Sorunun üstesinden gelmek için ilaç tedavisinden fizik tedaviye ve ameliyata kadar bir dizi tedavi uygulanıyor ama bu işlemler beklenen etkiyi vermiyor.

Bu kapsamda, Harvard ve Boston Üniversitesi'nden ortak bir ekibin Nature Medicine dergisinde yayınlanan yeni araştırması, yumuşak robotik dış iskeletlerin bu sorunu nasıl çözebileceğini gösteriyor.

Giyilebilir teknoloji, hareketi algılayan ve yürüyenin yürüyüşünü tahmin etmek için algoritmalar kullanan sensörlere sahip. Kablo tahrikli aktüatörler devreye girerek adımın ortasında yürümeye yardımcı oluyor.

parkinson

HASTANIN DONMA SORUNLARI ORTADAN KALKTI

Harvard profesörü Conor Walsh, "Yumuşak robotik giysilerimizden gelen az miktarda mekanik yardımın anlık etkiler yarattığını ve çalışmamızdaki bireyler için bir dizi koşulda yürümeyi tutarlı bir şekilde iyileştirdiğini gördük" diyor.

Araştırmacılar, bu kapsamda günde 10 kereden fazla donma sorunu yaşayan 73 yaşındaki Parkinson hastası bir adamla çalıştı. Walsh'un ekibi, 6 ay boyunca yürüttükleri araştırmada, hastaların kapalı alanda yürürken donmalarını ortadan kaldırmayı başardı. Parkinson hastası, bunun karşılığında da daha fazla ve daha hızlı yürüyebildi.

Walsh, yaptığı açıklamada, "Etki anlıktı. Hasta herhangi bir özel eğitim almadan, iç mekanlarda hiç donmadan, dış mekanlarda ise sadece ara sıra donma vakaları yaşayarak yürüyebildi. Ayrıca donmadan yürüyüp konuşabildi ki bu cihaz olmadan nadir görülen bir durumdu” ifadelerini kullandı.

Biodesign Lab, inme hastaları için bir exosuit tasarlayan ve daha sonra ReWalk Robotics adlı startup tarafından lisanslanan grupla aynı olduğu belirtiliyor.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ