Pakistan hükümeti, Pencap eyaletinde hava kirliliği nedeniyle her gün hastanelere başvuran yaklaşık 70 bin kişinin tedavi süreçlerini desteklemek amacıyla hastanelerin yatak sayısını artırdığını ve mobil klinikler kurduğunu duyurdu.
Ülkenin en kalabalık eyaleti olan Pencap, 127 milyon nüfusa sahipken, ekim ayından bu yana rekor seviyedeki kirlilik dalgası ile karşı karşıya. Pakistan Çevre Koruma Departmanı'nın verileri, eyaletin en büyük şehirleri olan Lahor ve Multan'ın, hava kalitesi endeksi değerinin 400 civarında olduğunu ve böylece dünyanın en kirli iki şehri olmaya devam ettiğini vurguladı. Hava kalitesi endeksi 300'ün üstünde olan değerler, sağlık açısından son derece zararlı olarak kabul edilmektedir.
Uzmanlar, hava kirliliğinin kaynağını çok sayıda araç, inşaat ve sanayi faaliyetleri ile anız yakılması gibi uygulamalara dayandırıyor. Hükümetin yaptığı açıklamalara göre, Pencap'ta 200'den fazla mobil klinik, tedavi masraflarını karşılayamayan ve hastanelere gidemeyen yaşlı bireylere hizmet vermek için görevlendirildi. Bu mobil klinikler, temel laboratuvar testleri yapabilecek donanıma sahip olup, doktorlar gerektiğinde ilaç yazabilmektedir.
Pencap Hükümeti Sözcüsü Uzma Buhari, hava kirliliğinden etkilenen 2,1 milyon kişinin devlet hastanelerinde tedavi edildiğini ve bu sayının artması beklentisi içinde olduklarını belirtti. Multan'daki Nishtar Hastanesi’nden Dr. Azam Muştak, solunum sorunları nedeniyle başvuran hastaların çoğunun cerrahi maske kullanmadığını ifade etti.
Pencap Kıdemli Bakanı Marriyum Aurangzeb, hava kirliliği nedeniyle başta Lahor, Gujranwala, Faisalabad ve Multan olmak üzere birçok şehirdeki okulların 17 Kasım'a kadar kapatıldığını açıkladı. Yetkililer, maske kullanımının zorunlu olduğunu ve halka gerekmedikçe dışarı çıkmamaları yönünde çağrıda bulundu.
Hava Kalitesi Endeksi verilerine göre, Lahor'daki hava kirliliği seviyesi, Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerlerinin 40 kat üzerine çıkarak, bu kenti dünya genelinde hava kirliliğinin en yüksek olduğu şehir haline getirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, bu duruma bağlı olarak 11 milyon çocuğun sağlığının tehlikede olduğuna dikkat çekti.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.