Dünya Meteoroloji Örgütü'nden Önemli Açıklama
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ozon tabakasının, uygulanan mevcut politikalar sonucunda uzun vadeli bir iyileşme sürecinde olduğunu açıkladı. WMO, her yıl 16 Eylül'de kutlanan "Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" vesilesiyle hazırladığı raporu yayımladı. Bu raporda, ozon tabakasının korunmasına yönelik çalışmaların olumlu sonuçlar verdiği vurgulandı.
Ozon Tabakasını Tehdit Eden Maddelere Dikkat
Raporda, klor ve brom gibi bazı kimyasal maddelerin ozon tabakasına zarar verdiği belirtildi. Bu maddelerin kullanımının sona ermesinin iklim üzerindeki olumlu etkilerine değinildi.
Beklentiler ve Hedefler
WMO raporuna göre, var olan politikaların devam etmesi halinde ozon tabakasının, Antarktika'da 2066, Kuzey Kutbu'nda 2045 ve dünya genelinde 2040 yılına kadar, 1980’lerdeki seviyelere döneceği öngörülüyor.
Montreal Protokolü'nün Rolü
BM Çevre Programı (UNEP) ve WMO tarafından desteklenen 2022 bilimsel değerlendirmesine göre, Antarktika'daki ozon deliğinin 2000 yılından bu yana hem alan hem de derinlik bakımından yavaş yavaş iyileştiği ifade edildi. Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü, "tüm zamanların en başarılı çevre anlaşması" olarak değerlendirilmektedir.
BM Genel Sekreteri'nden Önemli Mesaj
Büyük Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, bir zamanlar "hasta" olan ozon tabakasının iyileşme yolunda ilerlemekte olduğunu ifade etti. Guterres, çok taraflılığın zayıfladığı bir dönemde Montreal Protokolü'nün önemli bir "umut sembolü" olduğunu belirtti.
Guterres, ülkelerin ortak yarar için gösterdiği siyasi iradenin değişimin mümkün olduğunu gösterdiğini, ozon tabakasını incelten maddelerin üretim ve tüketiminin aşamalı olarak durdurulmasının insan sağlığına ve ekonomiye fayda sağladığını dile getirdi.