DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.154.756,75 -0,59%

Özbekistan'da Uygunsuz Konuşan Yabancıların Girişi Yasaklanıyor

Özbekistan, ülkeye 'uygunsuz konuşan' yabancıların girişini yasaklayan yeni bir yasa tasarısını onayladı.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 16:22
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 16:22

Özbekistan'da Uygunsuz Konuşan Yabancıların Girişi Yasaklanıyor

Özbekistan'dan Yabancıların Ülkeye Girişine Yeni Kısıtlamalar

Özbekistan Senatosu, "uygunsuz konuşan" yabancıların ülkeye girişini yasaklayan bir yasa değişikliği üzerinde mutabakata vardı. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, ülke ve halkı hakkında olumsuz ifadeler kullanan veya geçmişiyle hakarete varan eylemlerde bulunan yabancı uyrukluların yurt topraklarına girişi engellenecek.

Yasa Değişikliğinin Detayları

Senato Genel Kurulu, "Özbekistan’da Yabancı Uyrukluların Hukuki Statüsü'ne İlişkin Yasa" üzerinde önemli değişiklikler uyguladı. Bu değişiklikler, Özbekistan'ın egemenliğine ve halkın onuruna karşı olan her türlü eylemi hedef alıyor. Yeni düzenlemeler kapsamında, ülkeye girişten men edilen yabancılar eğer ülke topraklarında bulunmaya devam ederlerse, "istenmeyen kişi" olarak ilan edilerek sınır dışı edilecekler.

Sosyal ve Dini Düşmanlık Yasaklanıyor

Buna ek olarak, düşmanlık veya ayrımcılık yaratacak şekilde konuşanlar hakkında bir liste oluşturulacak. Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetilecek bu liste, 5 yıl boyunca yasaklı kişileri kapsayacak. Listeye dahil olan bireyler, belirtilen süre zarfında Özbekistan’a giriş yapamayacaklar.

Yasa Tasarısının İlgili Aşamaları

Senatoda onaylanan bu yasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e gönderilecek ve onun imzasının ardından yürürlüğe girecek. Bu adım, Özbekistan’ın toprak bütünlüğü ve ulusal değere verilen önemi bir kez daha ortaya koyuyor.